Долі, що поєднали Україну і Швейцарію

8-11-2017, 16:15 / Автор: Артем Шах
/
Читати українською
Долі, що поєднали Україну і Швейцарію
Про Великий Голод 1932-1933 років в Україні
2.3т

25 листопада цього року ми згадуватимемо жертв Голодомору в Україні. Про Великий Голод 1932-1933 років в Україні, що є однією з найчорніших сторінок в історії країни, в усьому світі стало відомо завдяки іноземцям. Напередодні Тижня пам’яті, коли українська діаспора в Швейцарії проведе низку заходів, присвячених цим роковинам, ми хочемо розповісти про людей, що жили далеко від України. Але захоплювалися нею, допомагали їй в подоланні конфліктів та в поширенні знань про Україну в світі.

Верена Єгер з Базелю понад двадцять років свого життя присвятили методу Ненасильницького Спілкування – психологічному процесу, спрямованому на вирішення конфліктів. І ділилася своїм досвідом з українцями. Пані Єгер, на жаль, пішла від нас у серпні 2016-го. Але залишила дуже добрий слід.

Верена мала неабстрактне і дуже особисте уявлення про Україну. Один з її студентів – Мартін Шубарт, який згодом став головою Верховного Суду Швейцарії - ще у 1970-х одружився на українці – Музі Речмедін. А Марія Єгер, дружина одного з її трьох синів, - родом з Києва. А коли почалася Революція Гідності та агресія Росії Верена вирішила, що має допомогти українцям. «Я розповідала їй про це, вона читала про це. Вона була в захваті. Їй на жаль не вдалося поїхати під час Майдану в Україну. Вона дуже болісно відреагувала на початок російської агресії проти України і тоді вона сказала, що дуже хоче знайти якусь можливість поїхати в Україну і працювати з людьми там», - розповідає Марія. І в цей час Верена Єгер почала висловлювати своє захоплення українськими людьми. «Я відчула себе такою безпомічною, але мені наскільки подобалося як відбувалася революція людської гідності, що думала: будь ласка, будь ласка, хай продовжується», - розповідала Верена журналістам. І щойно вона побачила пропозицію про пошук тренерів для роботи в Україні, то відразу погодилася.

Те, що Верена побачила в Україні, її вразило. Вона побачила те, чого не бачила в інших країнах, де працювала. А це були такі зони конфліктів як Афганістан, Ліван і країни Балканського півострова. «Перша подорож Верени та її колеги Марка Жозе відбулась у січні 2015 року, до Києва та Харкова. Вона була абсолютно захоплена людьми і духом Майдану та потужним волонтерським рухом, виплеканим Майданом», - згадує Марія Єгер. Найбільше враження на Верену справило те, що в Україні люди, з якими вона працювала, не відчували себе жертвами. У Верени Єгер був достатній досвід і вона в багатьох конфліктних регіонах бачила, як люди вважали себе жертвами. А в Україні вони були налаштовані стояти за себе, боротися.

У співпраці з швейцарською організацією Friedensbrugg – Міст Миру – та українською організацією «Простір Гідності» Верена ще кілька разів відвідувала Україну, була в Слов’янську, Харкові, Києві та Львові (останній раз у березні минулого року) і працювала з волонтерами, психологами та тренерами. На жаль, в серпні того ж року Верена померла досить швидко і несподівано. Але її робота в Україні з Ненасильницького Спілкування буде продовжуватися.

«Продовжуйте йти із цією енергією Майдану, бо ви є прикладом для всього світу», - таким було послання Верени українцям.

Згадуючи про Верену Єгер не можна не згадати про Музу Шубарт. Киянку, яка потрапила до Швейцарії у 1970-х роках, щоб поєднати своє життя шлюбом з Мартіном Шубертом. Муза тоді працювала перекладачем німецької мови для іноземних делегацій в столиці тоді ще радянської України. І перекладала для групи швейцарських туристів. Тоді Мартін і закохався в свого перекладача. Вони були незвичайною парою для того часу. Муза мусила чекати на дозвіл від влади поїхати до коханого і одружитися з ним. Але її випустили і вона одружилася з Мартіном. І тоді познайомилася з Вереною Єгер.

В Європі Муза навчала російській та українській мовам в Лозаннському та Боннському університетах. Вона також була офіційним перекладачем української у швейцарському парламенті. А ще вела активну діяльність в українській громаді Швейцарії. «У неї такий був чудовий, гостинний дім в Лозанні, відкритий для всіх», - згадує Марія Єгер. Навіть офіційні українські делегації, які заїжджали у Швейцарську Романдію, були в неї в гостях. Зокрема, Петро Порошенко, який у 2009-му обіймав посаду міністра закордонних справ і приїхав до Швейцарії відкривати пам’ятник Миколі Гоголю, був гостинно прийнятий в її домі. «Вона всіх приймала. Вона була тут частиною української душі, чистою, справжньою», - каже Марія Єгер. Разом з Музою активність проявляв її чоловік Мартін. Колишній суддя Верховного суду Швейцарії писав статті в місцевій пресі про Україну, про російську агресію. Там само він боровся з «альтернативними фактами», що поширювалися російськими пропагандистськими виданнями в Європі.

Дочка Музи та Мартіна – Марина – є засновником і головним режисером Документального театру з Берліну. У якому через театральні постановки розповідає Європі і світові про болісний український спадок. Назви вистав самі говорять про себе: «Остарбайтер», «Танцівниця За Колючим Дротом», «І Назва Зірки Чорнобиль». І світ розуміє. «Ця тема доходить до всіх, і всі країни плачуть: у Канаді плакали, у Франції плакали, у Празі - всюди люди розуміють цю тему душею. Отже, люди в усьому світі розмовляють однією душевною й духовною мовою», - розповідала Марина Шубарт в одному з інтерв’ю.

На жаль, Муза, як і Верена, передчасно пішла з життя минулого року. Вже посмертно ці дві жінки отримали почесні відзнаки від Верховної Ради України. Їх вручили родинам Верени та Музи навесні цього року.

Ми пам’ятатимемо дух та внесок цих двох чудових жінок, котрі любили Україну усім своїм серцем, життям та прагненнями; через своїх дітей та колег, а також тих, кого торкнулися їх щедрість та завзяття. Двох дочок України, яких ніжно пам’ятатимуть.

Олександр Кириленко


Почему вы можете доверять vesti-ua.net →

Читайте vesti-ua.net в Google News

Чи потрібно збільшувати покарання (розмір штрафів) за порушення ПДР?
Последние новости
10:19
Прогноз курса валют на апрель: что будет с долларом
75
10:01
Дожди и шквальный ветер: в Украине ухудшится погода
167
09:43
Ситуация на фронте: в течение суток произошло 59 боевых столкновений, - Генштаб
168
09:25
Гороскоп на 29 марта: прогноз для всех знаков зодиака
466
09:07
"Шахеды", крылатые ракеты, "Кинжалы" и баллистика: подробности ночной атаки по энергетике
417
08:57
Украина переходит на летнее время: врач предупредил о последствиях для здоровья
243
08:34
Население Украины может сократиться до 25 млн: в правительстве предложили решение
361
08:13
Гороскоп на 29-30 марта: названы дни, когда Зодиакам нужно повышать самооценку
747
07:58
В сеть выложили скандальные кадры с целующимся "начальником ТЦК": ВСУ отреагировали
508
07:36
"Днепр, Харьков, Запорожье, Одесса в ближайшее время будут под прицелом путинской армии", - Коваленко
07:14
ВСУ перехватили инициативу на Бахмутском направлении
421
23:11
Росстанутся еще до конца марта: три Зодиака изменит жизнь
1.2т
22:57
Разблокирование границы с Польшей: Туск и Шмыгаль сделали важные заявления
603
22:41
Россияне пытаются устроить котел: что говорят в ВСУ о "перспективах" еще одного города
1.7т
22:19
Для начинающих: презентован трехколесный Volkswagen
559
22:03
В Украину придут дожди с грозами: прогноз на 29 марта
581
21:58
Россию ждут еще большие потрясения: экстрасенс дал прогноз
1.4т
21:33
У Лазарева депрессия после теракта, он останавливает концертную деятельность
755
21:14
Зеленский представил нового главу внешней разведки (фото)
621
20:56
В Киевской ОВА обнаружен российский "крот": ВСУ были в опасности
832
20:41
Когда перед Пасхой мыть окна, чтобы в дом пришли счастье и богатство
1.5т
20:18
Мобилизуют ли студентов-выпускников перед магистратурой: ответ президента
639
20:01
Оккупанты пытаются прорваться к еще одному поселку возле Авдеевки: 3 ОШБр о ситуации на фронте
481
19:54
Гороскоп на 29 марта: кого из знаков зодиака ждут захватывающие события
1.7т
19:36
Китай разработал управляемую зенитную ракету с дальностью полета более 2 тыс. километров
646
19:18
Поляки разблокировали движение грузовиков на одном из пунктов пропуска
538
19:00
Финансовый гороскоп на апрель: кто из знаков зодиака сможет увеличить свой доход
881
18:42
В СНБО опровергли информацию о наступлении 350 тысяч солдат РФ на Харьков
635
18:24
В Укрэнерго сообщили о возможном применение графиков отключения электроэнергии
669
18:07
НБУ может отказаться от доллара как основной валюты курсовой привязки
667
17:49
Древесину продали в столице: преступная группа срубила 100-летние дубы в Чернобыльском заповеднике
600
17:31
Астролог дала новый прогноз по окончанию войны в Украине
2.2т
17:13
Гороскоп любви на апрель: многие пары испытают кризис отношений
1.1т
16:55
Германия не намерена отправлять в Украину ни Taurus, ни военных, - Шольц
693
16:37
9 из 10 солдат на передовой имеют проблемы с игроманией, - Гончаренко
1.5т
16:19
Социологи выяснили, почему украинские беженцы возвращаются из-за границы
1.6т
16:01
Зеркальная дата 30.03.2024: что нельзя делать в такой день
1.4т
15:43
Повышение пенсий с 1 апреля: что следует знать
850
Больше новостей

Продолжая просматривать Вести-UA.net Вы подтверждаете, что ознакомились с Политикой конфиденциальности и согласны с использованием файлов cookie