Горбатих чиновників МОЗу лише могила виправить

30-05-2016, 18:51 / Автор: Артем Шах
/
Читати українською
Горбатих чиновників МОЗу лише могила виправить
Нещодавно був оголошений тендер на придбання 53 мамографів та 83 апаратів УЗД.
1.7т

Останнім часом чиновники Міністерства охорони здоров’я України всіх рівнів бодро звітують в інтерв’ю про фантастичні зміни на краще в галузі медицини, які полягають в започаткуванні здійснення державних закупівель медичного обладнання та лікарських засобів міжнародними організаціями. У зв’язку з цим чиновників мало таки не розпирає від щастя.


Початкова ідея, безперечно гарна, слушна та актуальна, але її виконання спотворене, як і все, до чого торкаються руки ненажерливих українських держслужбовців. Давайте розглянемо на конкретному прикладі свідомо приховану чиновниками МОЗу шкоду для держави та платників податків від проведення державних закупівель міжнародними організаціями в теперішньому їх вигляді.


Візьмемо “Загальнодержавну програму боротьби з онкологічними захворюваннями на період до 2016 року” – згідно з нею, МОЗом заплановане придбаня мамографів та апаратів УЗД на суму 200 млн. гривень. Нещодавно був оголошений тендер на придбання 53 мамографів та 83 апаратів УЗД.


За встановленими та досі невикоріненими традиціями МОЗу, під егідою досягнення шляхетної мети була організована спроба закупівлі медичного обладнання сумнівної якості у заздалегідь визначеного виробника. Як це робиться завжди в МОЗі, перед початком торгів, у неофіційній обстановці були проведені таємні корупційні перемовини з ймовірними учасниками та були заздалегідь “призначені” переможці, які отримають кошти з державного бюджету (кошти платників податків) – Харківська фірма “Радмир” (по приладам УЗД) та Київська компанія “Крас” (по мамографам). Немає необхідності роз’яснювати те, що єдиним критерієм “призначення” переможців торгів до їх оголошення є розмір “відкату”, і аж ніяк не співвідношення якості та вартості обладнання. Після такого “призначення” переможця, офіційна частина проведення будь-якого тендеру завжди перетворюється на фарс для суспільства та носить виключно формальний характер, але при цьому не має ніякого сенсу (переможець вже визначений й причетні до “схеми” чиновники МОЗу “кістьми ляжуть”, щоб дотриматися в офіційній частині торгів раніше досягнутих неофіційних, незаконних та корупційних домовленостей та отримати свій “відкат”).


В даному випадку, в основу корпційної “схеми” чиновників МОЗу закладені неконкурентні умови проведення торгів, які були розроблені чиновниками конкретно під раніше “призначених” переможців, і  полягають вони в тому, що обладнання можна придбати тільки у вітчизняного виробника (а це лише фірма “Радмир” по приладам УЗД та компанія “Крас” по мамографам), конкурентів яким серед вітчизняних компаній не існує, що дозволяє їм завищувати вартість обладнання на власний розсуд.


Під продукцію цих двох виробників чиновниками МОЗу були повністю “підігнані” технічні вимоги до предмету закупівлі, що гарантувало реалізацію корупційної “схеми” та перемогу заздалегідь “призначених” переможців в офіційній частині тендеру. Саме такі корупційні “схеми” дозволяють чиновникам безкарно вимивати додаткові кошти з бюджету та безбідно паразитувати на тілі держави. Окрім цього, завдяки такому неефективному розпорядженню бюджетними коштами, наноситься значна шкода суспільству у вигляді недостатнього рівня забезпечення медичних закладів (для пересічних громадян) обладнанням та лікарськими засобами.


Київська компанія “Ренесанс - Медікел”, яка займається імпортом медичного обладнання, подала скаргу до Антимонопольного комітету України, щодо непрозорих умов проведення тендеру та вмісту в технічній тендерній документації МОЗу дискримінаційної та незаконної вимоги до предмету закупівлі “…у вітчизняного виробника...”


Згідно рішення Антимонопольного комітету України, чиновники МОЗу зобов’язані були внести зміни до тендерної документації та прибрати з технічних умов формулювання “…у вітчизняного виробника...” Таким чином, корупційна “схема” начебто повинна була бути знищена й до участі в тендері мали б бути допущені інші компанії, які здатні запропонувати значно дешевше та не менш якісне обладнання.


Але - горбатих чиновників МОЗу лише могила виправить, вони швиденько й тихенько скасували проведення тендеру, так як тепер не могли гарантувати перемогу в офіційній його частині вже неофіційно “призначених” переможців й могли залишитися без “відкату”. А замість цього передали право проведення даної тендерної закупівлі міжнародним організаціям.


Так в чому полягає шкода? Начебто все прозоро, шляхетно та ефективно… Проте існує один невеличкий, але дуже суттєвий нюанс – чиновники МОЗу передали право проведення даної тендерної закупівлі приладів УЗД та мамографів міжнародним організаціям ЗІ ЗБЕРЕЖЕННЯМ НЕЗАКОННОЇ ТА ДИСКРИМІНАЦІЙНОЇ ВИМОГИ В ТЕХНІЧНІЙ ДОКУМЕНТАЦІЇ ДО ПРЕДМЕТУ ЗАКУПІВЛІ, а саме – з формулюванням “…у вітчизняного виробника...”, а також зі збереженням повністю “підігнаних” технічних вимог до предмету закупівлі під заздалегідь “призначених” переможців -  фірму “Радмир” по приладам УЗД та компанію “Крас” по мамографам, з їх абсолютно неконкурентними та завищеними цінами.


Бінго!!! Після отримання таких технічних вимог до предмету закупівлі, будь-яка міжнародна організація абсолютно на законних підставах просто вимушена буде офіційно визнати переможцями тендерів саме тих неофіційно “призначених” раніше чиновниками МОЗу переможців - фірму “Радмир” по приладам УЗД та компанію “Крас” по мамографам… Ну не стане ж міжнародна організація за власною ініціативою виходити за межі технічної документації – написано, що потрібне вітчизняне обладнання, значить будемо шукати вітчизняне – і крапка! І ніякий Антимонопольний комітет України, суд або Антикорупційне бюро тут вже не допоможе, так як закупівлю проводить не орган державної влади, а міжнародна організація…


Схема “залізобетонна” – потенційні учасники тендерних закупівель не мають можливості оскаржити через Антимонопольний комітет або суди України дискримінаційні та непрозорі умови проведення тендерів, так як закупівлі через міжнародні організації не відносяться до юрисдикції правоохоронних органів України, отже у чиновників МОЗу стають повністю “розв’язані руки” в питаннях формування непрозорої технічної документації для проведення майбутніх державних закупівель під заздалегідь “призначених” переможців тендерів.


Особливий цинізм ситуації полягає в тому, що відповідальність за проведення даної державної закупівлі несуть міжнародні організації, “відкат” отримують чиновники МОЗу, шкода наноситься платникам податків, а процедура оскарження умов торгів через міжнародні організації не передбачена в жодному законі чи іншому нормативному акті України.


Але ж передбачається, що через міжнародні організації в майбутньому будуть здійснюватися майже всі державні закупівлі медичного обладнання та лікарських засобів!


Які тоді можна передбачити наслідки від проведення державних закупівель міжнародними організаціями в такому вигляді, як сьогодні?


Тільки негативні. Немає скарг – немає конкуренції, немає конкуренції – є корупція, непрозорі умови, завищені ціни, низька якість, відсутність належного забезпечення медичних закладів (для пересічних громадян) обладнанням та лікарськими засобами, є жирні зажраті чиновники зі своїми родинами, коханками, автопарками, котеджами та закордонними відпочинками, є занепад рівня здоров’я нації та нове замкнене коло – чиновник, корупція, толерантні платники податків, чиновник, корупція… і т.д.


За таких умов, передача права здійснення державних закупівель міжнародним організаціям виглядає не як початок змін на краще, а як шахрайство та розкрадання коштів у державному масштабі.


Почему вы можете доверять vesti-ua.net →

Читайте vesti-ua.net в Google News

Чи потрібно збільшувати покарання (розмір штрафів) за порушення ПДР?
Последние новости
07:14
ВСУ перехватили инициативу на Бахмутском направлении
81
23:11
Росстанутся еще до конца марта: три Зодиака изменит жизнь
979
22:57
Разблокирование границы с Польшей: Туск и Шмыгаль сделали важные заявления
510
22:41
Россияне пытаются устроить котел: что говорят в ВСУ о "перспективах" еще одного города
1.2т
22:19
Для начинающих: презентован трехколесный Volkswagen
493
22:03
В Украину придут дожди с грозами: прогноз на 29 марта
521
21:58
Россию ждут еще большие потрясения: экстрасенс дал прогноз
1.2т
21:33
У Лазарева депрессия после теракта, он останавливает концертную деятельность
646
21:14
Зеленский представил нового главу внешней разведки (фото)
556
20:56
В Киевской ОВА обнаружен российский "крот": ВСУ были в опасности
699
20:41
Когда перед Пасхой мыть окна, чтобы в дом пришли счастье и богатство
1.2т
20:18
Мобилизуют ли студентов-выпускников перед магистратурой: ответ президента
568
20:01
Оккупанты пытаются прорваться к еще одному поселку возле Авдеевки: 3 ОШБр о ситуации на фронте
430
19:54
Гороскоп на 29 марта: кого из знаков зодиака ждут захватывающие события
1.5т
19:36
Китай разработал управляемую зенитную ракету с дальностью полета более 2 тыс. километров
563
19:18
Поляки разблокировали движение грузовиков на одном из пунктов пропуска
501
19:00
Финансовый гороскоп на апрель: кто из знаков зодиака сможет увеличить свой доход
827
18:42
В СНБО опровергли информацию о наступлении 350 тысяч солдат РФ на Харьков
581
18:24
В Укрэнерго сообщили о возможном применение графиков отключения электроэнергии
628
18:07
НБУ может отказаться от доллара как основной валюты курсовой привязки
630
17:49
Древесину продали в столице: преступная группа срубила 100-летние дубы в Чернобыльском заповеднике
559
17:31
Астролог дала новый прогноз по окончанию войны в Украине
17:13
Гороскоп любви на апрель: многие пары испытают кризис отношений
16:55
Германия не намерена отправлять в Украину ни Taurus, ни военных, - Шольц
656
16:37
9 из 10 солдат на передовой имеют проблемы с игроманией, - Гончаренко
1.4т
16:19
Социологи выяснили, почему украинские беженцы возвращаются из-за границы
1.5т
16:01
Зеркальная дата 30.03.2024: что нельзя делать в такой день
1.3т
15:43
Повышение пенсий с 1 апреля: что следует знать
809
15:25
Достижение мира в Украине: ряд стран постоянно обсуждают, как сесть за стол переговоров, - Шольц
582
15:07
Проводил разведку вблизи госпиталя: в Днепре СБУ задержало агента ФСБ
595
14:49
В сети вспыхнул скандал с участием начальника одного из ТЦК Ровенской области: начата проверка
1.5т
14:31
Канада не намерена продлевать миграционную программу CUAET
587
14:13
Астрологи назвали три знака зодиака, которые никогда не стареют
963
13:56
Окончание войны в 2024 году: военный эксперт объяснил, что для этого понадобится
598
13:38
Зарплаты, налоги, выплаты: что изменится с 1 апреля
832
13:20
В Раде не всегда придерживаются демократических стандартов и предлагают безумные законопроекты, - евродепутат
697
13:02
Обменники обновили курсы валют: доллар снова вырос
729
12:44
Ретроградный Меркурий в апреле: на какие дни лучше планировать поездки
551
Больше новостей

Продолжая просматривать Вести-UA.net Вы подтверждаете, что ознакомились с Политикой конфиденциальности и согласны с использованием файлов cookie