Як куратори «Слуги народу» зливають партію Зеленського на Київщині

17-06-2019, 15:15 / Автор: Артем Шах
/
Читати українською
Як куратори «Слуги народу» зливають партію Зеленського на Київщині
5.4т

Найбільш рейтингова партія-новачок «Слуга народу» визначилася зі своїми кандидатами – як за партійним списком, так і в округах. Проте замість нових обличь ми можемо побачити замаскованих екс-регіоналів. Особливо помітно це на Київщині, де щонайменше 7 з 9 округів або відверто зливають, або продають.

Ось перелік кандидатів, які під знаменами «Слуги народу» йдуть до Верховної ради по мажоритарних округах Київської області.

Округ № 90 (Біла Церква) – Віктор Нестерчук.

Округ № 91 (Фастів, Макарівський, Фастівський райони, частина Києво-Святошинського та Сквирського) – Олег Дунда.

Округ № 92 (Білоцерківський, Володарський, Ставищенський, Таращанський, Тетіївський райони, частина Сквирського району) – Валерій Колюх.

Округ № 93 (міста Переяслав-Хмельницький, Ржищів, Богуславський, Кагарлицький, Миронівський, Рокитнянський райони) – під питанням.

Округ № 94 (міста Васильків, Обухів, Васильківський, Обухівський райони) – Олександр Дубинський.

Округ № 95 (місто Ірпінь, частина Києво-Святошинського району) – Олександр Горобець.

Округ № 96 (міста Буча, Славутич, Бородянський, Вишгородський, Іванківський, Поліський райони) – Ольга Василевська-Смаглюк.

Округ № 97 (міста Березань, Бровари, Баришівський район, частина Броварського району) – Микола Галушко.

Округ №98 (місто Бориспіль, Бориспільський, Згурівський, Переяслав-Хмельницький, Яготинський райони, частина Броварського району) – Сергій Бунін.

Враховуючи, що «Слуга народу» має стратегічну мету – завести до майбутнього парламенту достатню кількість депутатів, щоб одноосібно створити коаліцію, було б логічно, щоб на округах були представлені найбільш достойні кандидати, що мають високі шанси перемогти та представляти інтереси «Слуги народу» у ВР. Проте навіть поверхневий погляд на список мажоритарників на Київщині переконує у тому, що далеко не всі вони – прохідні, а навіть якщо мають шанс перемогти, то не факт, що стануть вірними багнетами партії Володимира Зеленського.

Хто ж склав цей список та представив його на затвердження на з’їзді? Вочевидь, президент Зеленський не має можливості особисто перевіряти кожного, хто балотується до парламенту від імені його партії. Він делегує ці повноваження довіреним особам, котрі зарекомендували себе під час президентських виборів.

Так, на Київщині формальним керівником штабу «СН» є Ольга Коваль, яка представлена у списку партії під номером 59. Проте журналісти підозрюють, що насправді всім заправляє її батько Володимир Коваль. Він працював керівником головного управління Київської обласної адміністрації і був звільнений за отримання хабаря у розмірі 25 тисяч доларів. Кримінальну справу тоді було заведено на одного з підлеглих Коваля, а він сам відбувся звільненням з посади.

Саме Коваль особисто проводив співбесіди з кандидатами та готував списки до затвердження на партійному з’їзді. Більше того, ЗМІ з’ясували, що Коваль міг брати гроші за просування потрібних кандидатів –до 300 тисяч доларів. Насправді ж, ставки можуть бути ще вищими. Михайло Саакашвілі, наприклад, стверджує, що вартість місця у партійних списках прохідних політсил коливається від $500 тисяч до 3 млн доларів. А округи завжди дорожчі, адже тут серйозніші видатки – у тому числі, на сумнозвісну «гречку».

Однією з креатур Коваля називають власника компанії «Транссіті» Юрія Нестерчука. У Білій Церкві це скандально відомий персонаж, який монопольно «заточив» на собі усі пасажирські перевезення у місті. Під час президентських виборів Нестерчук фінансував і перший, і другий тур, і, за інформацією достовірних джерел, вклав в кампанію Зеленського щонайменше 200 тисяч доларів, забезпечивши йому мало не найвищий результат по всій Київщині. Тепер Нестерчук розраховує отримати депутатську недоторканність, аби просувати власний бізнес і стати монополістом. Також, за чутками в місцевих журналістських колах, він має власного кандидата на посаду мера Білої Церкви. За допомогою депутатського мандату та кишенькового мера він готує плацдарм, щоб стати місцевим князьком.

За округом № 91 балотується Олег Дунда, про якого у відкритих джерелах відомо, що він є помічником народного депутата Дениса Дзензерського з «Батьківщини». Насправді Дунда є людиною Олександра Качного – правої руки Юрія Бойка, який на московському ТБ топить за Росію, і за сумісництвом - головою обласної організації партії Медведчука. Олександр Качний завжди вважав Фастів своєю вотчиною, і почувається тут господарем.

Чинним нардепом на цьому окрузі є скандальний автор транспортних схем на «Укрзалізниці» Руслан Сольвар, який на момент обрання у 2012 році вважався людиною депутата від БПП Артура Палатного. Тепер усе змінилося, і Сольвар подружився з Качним. Близька дружба з Костянтином Бондарєвим, якого називають сірим кардиналом Юлії Тимошенко на Київщині, відкриває Сольвару безболісне проходження до наступного скликання в ВР.

По 92 округу від «Слуги народу» балотується скромний викладач університету імені Шевченка Валерій Колюх. Балотувався до Верховної Ради у 2012, 2014 та 2015 роках. Останній раз – від «Батьківщина». Раніше був помічником одіозних депутатів Володимира Сівковича та Володимира Олійника. Нагадаємо, що Сівкович, будучи заступником секретаря РНБО, брав безпосередню участь у розгоні Майдану. Також, маючи владу і вплив, він обклав весь бізнес на території Ставищенського району даниною. Сівкович досі контролює місцеву птахофабрику. А нещодавно пов’язаний з ним місцевий агрхолдинг, який він сколотив виключно за рахунок адмінресурсу, був проданий політичним флюгерам, власникам «Епіцентру К» Тетяні та Олександру Герегам. Щодо цих персонажів теж варто зазначити, що в Києві вони працювали з Черновецьким, донедавна перебували в БПП, до того активно підтримували «Беркут» на Майдані, а тепер помічниця Гереги йде за список за списком проахметівського «Опоблоку».

Володимир Олійник – теж одіозний депутат, один зі співавторів диктаторських законів 16 січня. Нині він є одним з антиукраїнських «болванчиків» в телеістерії, розв’язаній кремлівським ТБ. З 2014 року перебуває в політичних бігах у Москві. Олійник є фігурантом «Канівської четвірки», то ж йому не вперше гратися у такі «зливи».

Наразі кандидат від «Слуги народу» Колюх має статус помічника депутата-втікача Олександра Онищенка. Це ще один антиукраїнський персонаж, патентований корупціонер, який прославився тим, що витратив 300 млн доларів на дискредитацію уряду Яценюка. Як зазначають оглядачі, наразі він відомий своїми бізнесами в газовій сфері. Але «прогремів» завдяки тому, що продавав українських дівчат до арабських країн. Онищенко – з газової команди біглого Бакая, який був оплотом кучмівської корупції і втік до Москви ще 2014 року. І зараз помічник цієї людини йде від «Слуги народу» Зеленського!

Мало хто сумнівається, що він непрохідний. А от на перемогу кандидата, що йде самовисуванцем – чинного народного депутата від БПП - Віталія Гудзенка – працює ціла команда, у том числі – куратори «Слуги народу» Ковалі. За правління Януковича Гудзенко був головою Київського обласного осередку партії «Сильна Україна» Сергія Тігіпка, потім – заступником губернатора Київщини Анатолія Присяжнюка. Гудзенко вважається близькою людиною Володимира Коваля. Той також був депутатом обласної ради від «Сильної України». Ще один друг Гудзенка - колишній народний депутат Віктор Тимошенко, екс-очільник Львівської та Кримської митниць. Ходять чутки, що Тимошенко має неабиякий вплив на формування списків по мажоритарних округах на Київщині.

Поки що під питанням 93 округ, де, за чутками, від «Слуги народу» мала йти колишня гімнастка Ганна Різатдінова. Проте 13 червня у програмі «Право на владу» лідер партії Дмитро Разумков спростував цю інформацію, але іншого прізвища не назвав. Але ЗМІ розкопали, що за цим округом від «Слуги народу» може піти Ганна Скороход – технічний кандидат аграрного олігарха, власника «Миронівського хлібопродукту» Юрія Косюка. А насправді округ «розчищають» під директора МХП Олександра Жукотанського. Щоправда, за іншими даними пані Скороход – креатура самого Володимира Коваля, Віктора Тимошенко та її чоловіка – бізнесмена-втікача з Росії Олексія Алякіна.

94 округ – мабуть, мало не єдиний на Київщині, за яким йде справді ідейний кандидат, котрий не лише має шанси перемогти, але й напевно не зрадить «Слугу народу» у Верховній Раді. Це журналіст «1+1» Олександр Дубинський, якого небезпідставно вважають «ретранслятором» ідей та забаганок олігарха Ігоря Коломойського. Для Дубинського балотування по 94-му округу – це не тільки перехід на наступний рівень та задоволення політичних амбіцій, але й «хрестовий похід» проти одного з одіозних представників оточення Петра Порошенка – Ігоря Кононенка. Є великі шанси, що виборцям округу така благородна мета Дубинського відгукнеться, і вони радо за нього проголосують. Тим більше, що ще одна кандидатка по цьому округу – Наталя Баласинович (яку небезпідставно підозрюють у підігруванні команді Кононенка) стала відомою на всю країну тим, що обматюкала поліцейського. На фоні таких суперників Дубинський справді має найвищі шанси.

Округ № 95 Ольга та Володимир Ковалі «віддали» Олександру Горобцю, що викликало обурення серед місцевих журналістів. Про нього відомо, що він працював директором ДП «Укрспирт», займається девелопментом (його проект – ЖК «Уютний квартал» у Білій Церкві) та обіймає посаду начальника управління містобудівного кадастру департаменту містобудування та архітектури Київської обласної державної адміністрації. Горобець – близький приятель колишнього регіонала, тодішнього голови Київоблради Качного. Усі вони тісно пов’язані спільною роботою в облраді. А також схемами багаторічного розпилу обласного бюджету.

Навіщо на округ засилають «парашутистів», які не мають до нього жодного відношення – питання риторичне. Це відбувається у двох випадках. Або ж треба прилаштувати людину, а іншого округу їй не знайшлося, або ж – округ просто зливають, виставляючи завідомо непрохідного кандидата. Як кажуть, висновки напрошуються самі собою. Насправді округ розчищається під Володимира Карплюка – одіозного рекордсмена у корупції і розкраданні заповідної землі в Ірпені, на якого відкрито понад 30 кримінальних справ. Він теж є людиною Ярослава Москаленка. У того, у свою чергу, затяжний конфлікт з Артуром Палатним, який за цим округом «тягне» голову Києво-Святошинської РДА Мирославу Смірнову. Проти неї також відкрито кримінальні справи, які вона сама називає сфабрикованими. Смірнова теж лише створюватиме видимість конкуренції на окрузі, а головними дійовими особами будуть кандидат від «Слуги народу» Горобець, який розчищатиме дорогу для Карплюка.

На 96 окрузі балотуватиметься журналістка «плюсів» Ольга Василевська-Смаглюк. На відміну від свого колеги Дубинського, вона не має шансів перемогти. По-перше, не така популярна, по-друге, не декларувала боротьбу з Кононенком. То навіщо ж тоді її виставляють від «Слуги народу?». Все просто. 96 округ вважається «пристоличною вотчиною» колишнього регіонала Ярослава Москаленка. Саме в ньому він переміг на минулих парламентських виборах, очоливши у Раді групу «Воля народу». Є підозра, що маловідому журналістку виставили якраз для того, щоб не заважати Москаленку ще раз перемогти на цьому окрузі.

97 округ віддали Миколі Галушку, який був довіреною особою Володимира Зеленського під час президентських виборів. У відкритих джерелах про пана Галушка майже нічого не відомо, лише те, що він є директором ТОВ "Галід", яке спеціалізується на організації роботи приватних охоронних компаній. Очевидно, так само мало знають про нього і жителі 97 округу. Відомо, що задача Галушка – злити округ під чинного нардепа БПП Павла Різаненка, який тут за домовленістю провалив вибори свого колишнього патрона Порошенка в обмін на лояльність майбутнього президента.

Нарешті, округ №98, де від «Слуги народу» балотується колишній член партії «Самопоміч» Сергій Бунін. У 2015 році від пройшов по мажоритарному округу від партії Садового до Київської облради, але у травні 2019, коли стало зрозуміло, що «Самопоміч» не має шансів потрапити до наступної Верховної Ради та вийшов з партії, дрейфуючи в бік Зе-команди. Бунін є бізнесменом, володіє ТОВ «Грант», і, судячи з декларації, де записані квартира в Києві, два офіси, 10 земельних ділянок в Київській області, 5 житлових будинків та ще 6 недобудованих, зовсім не бідний. Буніна вважають «гаманцем» вже екс-начальника обласної поліції Дмитра Ценова, який подав у відставку після вбивства дитини у Переяславі. Враховуючи, що Бунін киянин, і ніколи не працював з виборцями в окрузі, його похід проти чинного нардепа Сергія Міщенка (який вже тут перемагав і має рейтинг підтримки близько 50%), виглядає щонайменше кумедно.

Цілком очевидно, що, якщо перераховані кандидати таки будуть балотуватися від «Слуги народу», це означатиме, що на Київщині відверто зливають мажоритарні округи. Теперішнє керівництво партії "Слуга народу" на Київщині в особі доньки та батька Ковалів навмисно виставляє слабких і непрохідних кандидатів, щоб провести до парламенту або своїх друзів, або заможних конкурентів, котрі можуть щедро віддячити за таку послугу. Не виключено, що Ковалі діють в інтересах якогось крупного політичного гравця, який має вплив на Київщині – того же Костянтина Бондарєва, Віктора Тимошенка або Ярослава Москаленка.

Але це лише Київщина. А чи не носить цей злив партії масовий характер, по всій Україні? Адже таких, як Ковалі – тих, хто швидко зорієнтувався на перефарбувався у зелене, а насправді переслідує власні інтереси та інтереси своїх спонсорів – десятки тисяч. То ж команді Володимира Зеленського слід більш прискіпливо ставитися до тих, кому вони довіряють формувати списки по мажоритарних округах. За таких підходів віртуальний проект – партія «Слуга народу» закінчиться, не почавшись.

Джерело: "Открытая Украина"


Почему вы можете доверять vesti-ua.net →

Читайте vesti-ua.net в Google News

Чи потрібно збільшувати покарання (розмір штрафів) за порушення ПДР?
Последние новости
12:08
НКРЭКУ планирует значительное повышение тарифов на воду
41
11:50
Непогода усложнила движение в Хмельницком: дороги превратились в катки
277
11:32
Победа Путина на "выборах": что ждет Россию и к чему готовиться Украине
448
11:14
Гороскоп на 19 марта по картам таро: что интересного принесет вторник
394
10:56
Эксперт объяснил, что такое "санитарная зона" в Украине по мнению Путина
970
10:38
Экстрасенс назвала условие окончания войны в Украине: когда это может произойти
664
10:20
Переселенцы смогут получить до 18 тысяч гривен субсидии на аренду жилья - проект постановления Кабмина
301
10:02
"Нам нужно больше людей": сенатор США призвал набрать в ВСУ украинскую молодежь
660
09:44
Мобилизация в "бусики": адвокат рассказал, что "светит" работникам ТЦК за похищение мужчин на улицах
902
09:26
Гороскоп на 19 марта: прогноз для всех знаков зодиака
851
09:08
Ситуация на фронте: в течение суток произошло 61 боевое столкновение, - Генштаб
310
08:57
Украина может выпускать по НПЗ РФ до 60 дронов за ночь, - Bild
370
08:34
Донбассом не ограничится: эксперт объяснил, где Путин остановит свои армии
1.8т
07:58
"Выборы без выбора", - в МИД Германии раскритиковали "переизбрание" Путина
401
07:36
"Маятник" войны может "качнуться" против России - эксперт
613
07:14
14-летний киевлянин распространял детское порно: его вычислила киберполиция
410
23:11
Кого из Зодиаков накроет чувственная волна: гороскоп любви на апрель
848
22:43
В США продают России спутниковые снимки для ударов по Украине - The Atlantic
774
22:19
"Путин уже не тот", - в ГУР назвали сигналы для союзников РФ после "выборов" там
931
22:03
Синоптик предупредила о дождях и мокром снеге и назвала дату потепления
698
21:58
РФ применяет новую тактику ударов по Украине: в Силах обороны назвали, куда целится враг
740
21:33
Правительство создаст группы для поиска пропавших без вести во время войны: что известно
485
21:14
ЦИК России объявил о победе Путина и показал дикие результаты
672
20:56
Трамп обозвал Зеленского "выдающимся продавцом"
899
20:41
Почему нельзя сидеть на столе: древняя примета предупреждает
532
20:18
"Даже после Путина Россия будет угрожать Европе" , - глава МИД Латвии
509
20:01
Новый церковный календарь на апрель: когда будет Вход Господень в Иерусалим
859
19:52
Гороскоп на неделю с 18 по 24 марта: кого из знаков зодиака ждут новые возможности
1.7т
19:34
На Закарпатье в Тисе пограничники обнаружили тело 33-летнего харьковчанина
529
19:16
Самовольное оставление части: сколько дел уже открыто в Украине
18:58
Троица в 2024 году: что нужно знать о празднике
601
18:40
Удары дронов по российским НПЗ вызвали рост цен на газ в Европе
590
18:22
Не остаться без выплат: что нужно знать украинцам за границей
677
18:05
Военные НАТО уже давно в Украине и выполняют задачи – El Pais
599
17:47
Избиение парня в ТЦК на Закарпатье: военные уверяют, что "никакой физической силы не применяли"
701
17:29
Выборы в России: 5 выводов, которые можно сделать после оглашения победы Путина
681
17:11
Гороскоп таро с 18 по 24 марта: кого ждут положительные эмоции, а кого конфликты
1.6т
16:53
Рейд на территории РФ: в РДК назвали цель операции
663
Больше новостей

Продолжая просматривать Вести-UA.net Вы подтверждаете, что ознакомились с Политикой конфиденциальности и согласны с использованием файлов cookie