Православна складова козацкої педагогіки

8-06-2017, 10:03 / Автор: Ілько Северин
/
Кого відбирали в козацьке середовище
2.5т

Християнські цінності як загальнолюдські здобутки європейської цивілізації стають сьогодні цілющим джерелом духовного оновлення українського суспільства. Позивний вплив православ’я на національно-духовне виховання молоді визначається багатьма неупередженими дослідженнями. Особливими успіхами цей процес відзначається в героїчну добу визвольних змагань українського народу в XVII ст., коли «чернець подав руку вояці, а вояк – ченцеві»(Д. Яворницький). 

В умовах жорсткої колоніальної політики Речі Посполитої на українських землях «руська віра» стала прапором, навколо якого об’єдналися всі верстви населення. Відданість православ’ю, власній, традиційній системи цінностей були головними критеріями відбору в козацьке середовище, своєрідною візитівкою, самоідентифікацією козака як українця. Цей стан колишніх степових добитчиків збагатився від Православної церкви свідомістю свого походження від давньокиївських витязів, ідеалами християнського благочестя і, насамкінець, почуттям всенародної солідарності. Недарма в роки гетьманування П. Конашевича-Сагайдачного козацтво Війська Запорізького у повному складі приписалося до Київського православного братства, а православні ієрархи висвячувалися під охороною козацьких шабель. 

Після переможної Хмельниччини козацтву підпорядкувалися усі соціальні верстви та інституції, а його духовні цінності надовго заповнили громадську думку. Більшості українців імпонували козацька волелюбність і незалежність поглядів, лицарство та ідея рівноправності усіх членів суспільства. Козацький ідеал, головними рисами якого, за словами Г. Ващенка, були висока релігійність, культ побратимства, жертовний патріотизм, – став духовною основою для створення нової соціальної будови у центрі Європи. Козацький ідеал центрував і народну освіту: в українських школах другої половини XVII ст. виховувалися не «покірні грічкосії – виконавці званого послушанства», а високодуховні оборонці рідної землі та Православної віри

Тому керманичі Лівобережної України з особливою увагою ставилися до задоволення духовних потреб суспільства через освіту, мережа якої в той період складалася зі шкіл: церковно-парафіальних, монастирських, братських і козацьких. Також існували школи вірменської, грецької та єврейської громад. Духовним й освітнім центром Козацької держави була Києво-Могилянська колегія, заснована у 1632 р. на зразок європейських університетів. Багато світочів православ’я, військових та політичних діячів України отримали освіту саме в цій «альма-матер». Чужинці, зокрема мандрувавший у середині XVII ст. українськими землями антіохійський митрополит Макарій III, високо оцінювали благочестя і освіченість народу. 

Педагогічна теорія визначає основною запорукою ефективності освіти і виховання їх відповідність ціннісним орієнтирам суспільного поступу. В XVII ст. Українська Православна церква об’єднала націю навколо ідеалів християнства та моральних принципів добра і справедливості. В поєднанні з традиціями народної педагогіки релігійний чинник став основою підготовки молоді у козацьких школах. За висловом одного запорожця, “молодь у школі та поза школою вчили: Богу добре молитися, на коні ріп’яхом сидіти, шаблею рубати й відбиватися, з рушниці гострозорко стріляти й списом добре колоти”. Викладали в козацьких школах ченці, а також випробувані у звитягах ветерани, що забезпечувало поєднання теоретичних, практичних та духовних засад у навчанні та вихованні. У навчальний процес впроваджувалися прогресивні елементи класно-урочної системи. 

На відміну від шкіл монастирських, головним завданням яких було аскетичне виховання, в козацьких школах дітей привчали до національного способу життя і поведінки, основам військової справи. Це фізично розвивало молодь, підносило її дух, вселяло оптимізм та віру в свої сили й можливості. Зокрема, вивчення математичних наук допомагало козакам у будівництві флоту й укріплень, географія та астрономія сприяли військово-тактичній підготовці молоді. Особливою популярністю в дітей заможного козацтва користувалася латинська мова, яка на той час вважалася міжнародною. Її вивчали в школах при Генеральній та полкових канцеляріях, де готували козацьку молодь для старшинських посад. Участь в богослужіннях та православних святах укріплювала духовну домінанту виховного процесу. 

В період розбудови Козацької держави не припинялося збагачення вітчизняної педагогічної думки. Її генерували учні та послідовники Петра Могили, православні діячі, що викладали в Київській колегії, – Лазар Баранович, Інокентій Гізель, Іоанікій Галятовський, Дмитро Туптало та ін. Так, І. Галятовський взірцем виховання називав людину, тверду в православній вірі, оборонця Вітчизни, захисника всіх покривджених. Ці ідеї, суголосні здобуткам європейського Ренесансу, знайшли свого завершеного вигляду у філософсько-педагогічних творах Г. Сковороди. Ідейна спрямованість першого в Україні систематизованого підручника з історії “Синопсис” (автор – І.Гізель) пробуджувала в суспільстві високі патріотичні почуття. У своїх педагогічних настановах духовні пастирі нації виступали за демократизацію освіти, її відповідність християнським цінностям.

Однак, наприкінці XVII ст. роль православ’я в освітньому просторі нашої країни звужується внаслідок підпорядкування Української Православної церкви Московському патріархатові. Певний час після переходу під зверхність Москви українське православ’я, на думку О. Субтельного, процвітало: парафіальні та монастирські школи були найкращі в Російській державі, надзвичайно високим був інтелектуальний потенціал духовенства, а сама Церква зміцнювала свою матеріальну базу. Але в роки правління Петра I вона стає знаряддям економічного і національного поневолення українців. Безповоротно відійшли у минуле часи, коли церковна традиція інтегрувала елементи народної культури, а самі священнослужителі виявляли толерантність у ставленні до надбань народної педагогіки. На фоні руйнування Козацької держави інтенсивно зросійщувалися заклади освіти. Це і визначило послаблення православної складової в національному відродженні України у наступний період.

Джерело: Фарина С.Я., okrain.net.ua

Напомним, Гороскоп на 15 мая: прогноз для всех знаков зодиака.

Ранее Вести-ua.net писали, Чи існує Українська Православна Церква в Україні?.

Также Вести-ua.net сообщали, Самая сильная с 2005 года: на Солнце произошла сверхмощная вспышка.

Почему вы можете доверять vesti-ua.net →

Читайте vesti-ua.net в Google News

Последние новости

21:14
Пограничники сорвали наступление противника на Бахмутском направлении
138
20:56
На премьера Словакии Роберта Фицо совершено покушение: он в тяжелом состоянии
129
20:41
Наступление РФ: на Харьковщине ВСУ поулчают новые боеприпасы
220
20:18
Российский самолет отбомбился по селу под Воронежем
278
20:01
Путин захватывает приграничье Харьковщины для переговоров: в ЦПД разоблачили замысел врага
382
19:52
Астрологи назвали самых избалованных представителей гороскопа
279
19:34
Прогнозы ухудшаются: аналитики и банкиры назвали стоимость доллара на ближайшую перспективу
284
19:16
Ситуация в Волчанске: полицейский рассказал, что происходит в городе
303
18:58
Гороскоп до конца мая: кого ждет исполнение самых заветных желаний
516
18:40
Стало известно, в каких регионах Украины чаще всего покупают новые легковые авто
225
18:22
Самая сильная с 2005 года: на Солнце произошла сверхмощная вспышка
350
18:05
Рынок автоперевозок в Украине на грани остановки: названа причина
278
17:47
Российские войска вошли в северную часть Волчанска, - Bild
325
17:29
Украина и РФ в следующие несколько месяцев могут заморозить войну по корейскому сценарию, – NYT
449
17:11
Климатолог предупредила о скором изменении погоды: когда придет потепление
314
16:53
В мире распространяется новый штамм коронавируса: чем опасен FLiRT
532
16:35
Вручение повесток: бизнес обяжут отвечать за оповещение военнообязанных
288
16:17
В Раде уже пугают украинцев уголовной ответственностью за административное правонарушение
1.1т
15:59
В YASNO объяснили, почему произошли аварийные отключения света
323
15:41
Финансовый гороскоп на 15 мая: кому удастся избежать излишних расходов
331
15:23
Парад планет в 2024 году: когда можно будет наблюдать явление
346
15:06
Историк объяснил, почему выход на границы 91-го года нельзя назвать полной победой
437
14:48
Окончание войны: старец рассказал о своих видениях
1.8т
14:30
Поисковая система Google: в результаты выдачи внедряют искусственный интеллект
293
14:12
Какие бытовые приборы потребляют больше всего электроэнергии: список самых "прожорливых"
665
13:54
Путин заявил о готовности к переговорам и назвал условия
2.6т
13:36
ВСУ отошли с ряда позиций в Харьковской области - Генштаб
433
13:18
Курс валют в обменных пунктах: сколько стоит доллар
339
13:00
Работа в Германии: реально ли украинцам устроиться по специальности
342
12:42
Гороскоп на 15 мая по картам таро: перед кем откроются новые возможности
312
12:24
Сезон украинской черешни в этом году начался на три недели раньше
338
12:07
Дожди и грозы: синоптик прогнозирует неустойчивую погоду до конца недели
467
11:49
Украина просит США разрешить наносить удары американским оружием по целям в РФ, - Politico
369
11:31
Инвесторы требуют выплат: когда Украине грозит дефолт
485
11:13
Избиение девушки костылями в Одессе: ОК "Юг" попало в скандал
397
10:55
США могут предоставить Украине еще одну батарею Patriot, - Bloomberg
307
10:37
Таролог назвала время, когда возникнут благоприятные условия для окончания войны
1.1т
10:19
Прохладно, местами дожди: прогноз погоды на сегодня
346
Больше новостей