«Щодо музею — можна залишити кілька характерних будівель, але решту треба зносити», — каже заступник голови Держагентства з управління зоною відчуження Дмитро Бобро. Але, за його словами, в найближчі 2 роки зносу точно не буде — немає грошей: «Це навіть не мільйони і не сотні мільйонів грн, це мільярди. Тут питання не в демонтажі — основні кошти підуть на поховання цих ядерних відходів. У будь-якому випадку, через 10 років будівлі впадуть самі».

Демонтаж будинків вдарить по туристичному бізнесу. Як відомо, екскурсії в Прип’ять — одна з фішок екскурсій в Чорнобильську зону. Найпопулярніші будівлі у туристів — багатоповерховий будинок з гербом СРСР, кінотеатр «Прометей», квартира, де висить перекидний календар з датою Чорнобильської катастрофи, причал, з якого проходила евакуація на ракетах, ДК «Енергетик» і готель «Полісся» (туристи люблять залазити на його дах), а також знамените колесо огляду. «Ще залишається екскурсія на ЧАЕС, огляд Свято-Іллінського храму, парку Слави. Я не думаю, що люди перестануть їздити в зону, але їх стане менше, а це удар по бізнесу», — каже Ольга, менеджер одного з турагентств, які організовують екскурсії в Чорнобиль.

З іншого боку, знос будинків убезпечить життя сталкерам — тим, хто пробирається в Прип’ять нелегально. Причому після Євро-2012 туди все частіше пробираються іноземці. Небезпечні такі вилазки тим, що це дика природа, і практично на всій території не працює зв’язок: у людини немає нічого, щоб покликати на допомогу. А там дикі тварини, яри, капкани, які ставлять браконьєри. Що стосується будівель під час офіційних екскурсій, до них категорично заборонено навіть підходити. За словами правоохоронців, порушників штрафують (трохи більше 300 грн), але це їх не зупиняє.