• Вести-UA.net
  • »
  • Новости
  • »
  • Общество
  • »
  • Оксана Коротюк: Крім шлюбів та розлучень, приватні нотаріуси могли б успішно взятися за реєстрацію народжень, смертей, а також – фіксацію авторських прав у мережі Інтернет

Оксана Коротюк: Крім шлюбів та розлучень, приватні нотаріуси могли б успішно взятися за реєстрацію народжень, смертей, а також – фіксацію авторських прав у мережі Інтернет

9-12-2019, 08:30 / Автор: Артем Шах
/
Читати українською
Оксана Коротюк: Крім шлюбів та розлучень, приватні нотаріуси могли б успішно взятися за реєстрацію народжень, смертей, а також – фіксацію авторських прав у мережі Інтернет
Оксана Коротюк
5.2т

Нещодавно Міністерством юстиції було анонсовано запровадження нових функцій для нотаріусів, зокрема, надання права реєструвати шлюби і розлучення. Тема виявилася доволі резонансною, породивши чималу хвилю коментарів у ЗМІ та соцмережах. Тож поділитися своїм баченням ми запросили професіонала - київського нотаріуса Оксану Коротюк. У розмові торкнулися й ряду інших пов’язаних з нотаріатом, однак цікавих для широкого загалу питань.

Як Вам ідея Мінюсту відносно шлюбів та розлучень? Справляться нотаріуси з такою архівідповідальною справою?

Я розцінюю такі ініціативи цілком позитивно з огляду, передусім, на спрощення доступу до цих процедур для громадян. На даний час, нотаріуси вже є користувачами Державного реєстру актів цивільного стану, але не можуть здійснювати реєстрацію актових записів. При цьому, надання нотаріусам доступу до цього реєстру дозволило безпосередньо встановлювати факти народжень, реєстрації шлюбів і т.д., що, по-перше, спростило вчинення нотаріальних дій, по-друге, надало можливість нотаріусу шляхом звернення до реєстру упевнитися у дійсності того чи іншого актового запису. Таким чином, надання нотаріусу права здійснювати державну реєстрацію шлюбу і розірвання шлюбу є цілком доцільним. Проте, також видається доцільним надати право реєстрації й інших актових записів, наприклад, реєстрацію народжень і тим більше – реєстрацію смертей, з огляду на те, що нотаріуси здійснюють провадження по спадкових справах.

Крім того, якщо говорити про розширення повноважень, які дозволили б громадянам у спрощеному порядку захистити свої права, то варто згадати також про доцільність надання нотаріусу права засвідчувати факт розміщення певної інформації на Інтернет-ресурсах. Це питання вже піднімалося колись в Україні, але, нажаль, так і не знайшло свого вирішення. На сьогодні про нього вже не згадують. Однак, такі повноваження, які, до речі, існують, наприклад, у нотаріусів Російської Федерації, дозволили б громадянам України шляхом звернення до нотаріуса зафіксувати факт порушення їхніх авторських прав у мережі Інтернет.

Це є актуальним для українських громадян?

Так, на жаль, порушення прав інтелектуальної власності в Україні є дуже розповсюдженим явищем. При цьому, якщо виявляються факти порушення у мережі Інтернет, перед українськими громадянами постає проблема фіксації цих фактів. В окремих випадках вони вимушені звертатися до російських нотаріусів, які згідно із законом мають право складати протоколи огляду сайтів і, відтак, відтворювати інформацію, розміщену на відповідних електронних ресурсах. Я думаю, що ця ситуація потребує вирішення на законодавчому рівні.

Ті реформи, що вже проведені у сфері нотаріату, на Вашу думку, є вдалими? І чи вирішили вони існуючі проблеми?

Я думаю, деякі реформи дійсно були вдалими. До таких, наприклад, можна віднести реформу державної реєстрації, якою нотаріусам були надані повноваження щодо реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Це надало людям, які звертаються за реєстраційними діями, можливість зареєструвати право власності безпосередньо після посвідчення договору у нотаріуса, отже, значно спростило процедуру реєстрації.

А невдалі реформи можете назвати?

На мою думку, невдалим у багатьох випадках є підхід до реформ. Наприклад, запровадження навіть тієї ж реформи державної реєстрації супроводжувалося і продовжує супроводжуватися постійними, дуже частими змінами у законодавстві, інколи – такими, що суперечать одна одній. Наприклад, спочатку було запроваджено принцип екстериторіальності, невдовзі екстериторіальність було скасовано, після чого знову розпочалося обговорення щодо необхідності її запровадження. Зміни законодавства у сфері державної реєстрації, які відбуваються кожного року по декілька разів, явно не сприяють формуванню і напрацюванню єдиної практики у реєстраційних діях.

Окрім того, багато проблем залишаються невирішеними вже впродовж довгого періоду, і, наразі, немає конкретних напрацювань щодо їх вирішення. Наприклад, проблема зберігання архіву. За законом приватні нотаріуси зобов’язані зберігати архів увесь час, протягом якого вони здійснюють нотаріальну діяльність. Архів нотаріуса – це десятки і навіть сотні справ, кількість яких збільшується кожен рік. Окремі справи дозволено знищувати через деякий час, але, при цьому, загальна кількість документів, що посвідчуються кожен рік і підлягають зберіганню, є надзвичайно великою. Тобто зберігати таку кількість документів у приміщенні, що є робочим місцем приватного нотаріуса, є великою проблемою. Тому, я вважаю, що доцільним було б надати право приватним нотаріусам нарівні з державними нотаріусами здавати такі документи на зберігання до Державного нотаріального архіву.

Чи існують в Україні так звані «чорні» нотаріуси?

Я впевнена, що явище, яке отримало назву «чорні» нотаріуси, в Україні не існує у тому масштабі, в якому про нього говорять. Можливо, дійсно були випадки зловживань і вчинення протиправних дій з боку нотаріусів, однак, вони не мали системного характеру, а були окремими одиничними випадками. Як і у будь-якій іншій сфері діяльності, у нотаріаті також, на жаль, трапляються випадки недобросовісного виконання нотаріусом своїх обов’язків і зловживань, але вони все ж є більше виключенням, аніж правилом; більшість нотаріусів працює відповідно до вимог закону. У той же час, таке широке розповсюдження інформації про діяльність «чорних нотаріусів», яке ми маємо зараз, і яке часто не підтверджується конкретними фактами, формує негативну громадську думку і дискредитує не тільки, власне, інститут нотаріату, але й органи юстиції у цілому.

Чи були реальні випадки притягнення нотаріуса до кримінальної відповідальності?

Звичайно, були, і неодноразово. Нотаріус прямо визначений у Кримінальному кодексі України як спеціальний суб’єкт злочину, він може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за зловживання повноваженнями, за підроблення документів, за підкуп тощо.

Тобто існують конкретні вироки про засудження нотаріусів?

Так.

Які покарання застосовуються у таких випадках до нотаріусів?

Як правило, це – штраф і позбавлення права займати певні посади і займатися певною діяльністю, але були й випадки застосування позбавлення волі.

Утім, говорячи про відповідальність, потрібно подивитися і на інший її бік – не зважаючи на широкі повноваження нотаріусів і визначену у законі пряму заборону щодо втручання у діяльність нотаріуса і державного реєстратора, наразі, чинне законодавство не передбачає жодних положень, які б установлювали відповідальність за таке втручання. Таким чином, у разі виникнення подібних проблем, фактів втручання у професійну діяльність з вимогою вчинити певну дію, прийняти незаконне рішення тощо, нотаріус, фактично, позбавлений можливості захистити свої права. Утім, покладаючи на нотаріуса велику відповідальність, важливо подумати і про можливі порушення прав самих нотаріусів. Я думаю, це також належить до питань, які потребують законодавчого врегулювання.


Почему вы можете доверять vesti-ua.net →

Читайте vesti-ua.net в Google News

Чи потрібно збільшувати покарання (розмір штрафів) за порушення ПДР?
Последние новости
23:11
Ретроградный Меркурий завершился: каким Зодиакам от этого больше пользы
409
22:57
В Лондоне диверсанты РФ подожгли склад компании, связанной с Украиной
388
22:43
Ракеты ATACMS сорвали майский сезон в Крыму еще до вылета по целям
391
22:19
Как не получить платежку за электроэнергию с завышенными суммами
342
22:03
Ночью в Украину придут заморозки: где будет "минус"
767
21:58
Россия анонсировала удары по двум больницам Киева: идет срочная эвакуация
444
21:33
74-летняя бабуля с пистолетом ограбила банк: ее мотив удивил
573
21:14
Вместо "ограниченно годный": появятся 4 категории военнообязанных по здоровью
804
20:56
Закон о коллаборации: в Раде решили увольнять за родственников в оккупации, что известно
1.3т
20:41
Дуда заявил о провокациях России, риске более широкой войны и проблемах с НАТО
390
20:18
Два брата странно вернулись в Украину из-за границы: дело передано в суд
397
20:01
На аэродроме в Москве сожгли Ка-32: в ГУР показали кадры операции
324
19:53
Гороскоп на 27 апреля: прогноз для каждого знака зодиака
998
19:35
В некоторых регионах дожди и грозы: прогноз погоды на завтра
365
19:17
Украинцы активно скупают оружие: сколько разрешений уже выдали
406
18:59
Гороскоп для мужчин на май: с чем столкнутся знаки зодиака
737
18:41
Мужчин поделят на категории по здоровью: в Минобороны пояснили новшества
908
18:23
Сольский освобожден из-под стражи, залог в более чем 75 млн гривен внесен
394
18:06
США впервые за 40 лет разработают новую ядерную боеголовку
386
17:48
Погода будет теплой: прогноз на 27-28 апреля
361
17:30
Астрологи узнали, кому из знаков зодиака повезет в выходные 27-28 апреля
17:12
Как получить украинские документы за границей: объяснение паспортного сервиса
452
16:54
Погода в мае: прогноз Укргидрометцентра на месяц
481
16:36
Украинским беженцам продлят защиту и после 30 июня, - министр внутренних дел Польши
453
16:18
Магнитные бури: прогноз солнечной и геомагнитной активности на выходные
659
16:00
Черная полоса в мае: каким знакам зодиака следующий месяц принесет проблемы
1.6т
15:42
Расстрел полицейских в Винницкой области: разоблачены военные, которые помогали скрываться подозреваемым
495
15:24
Минэкономики назвало причины роста зарплат в Украине
427
15:06
Курс валют в обменниках: сколько сегодня стоят доллар и евро
632
14:48
Обстрелы Украины: на фото попала ракета, которая воткнулась в землю возле дома на Киевщине
545
14:30
Закон о мобилизации: будут ли отбирать жилье и авто из-за неявки в ТЦК
14:12
Состоится решающая битва: старец с Карпат назвал сроки окончания войны
8.5т
13:54
Астрологи назвали знак зодиака, которому повезет 26-27 апреля
1.1т
13:36
Новый закон о мобилизации: как обновить данные в ТЦК и не потратить на это целую вечность
917
13:18
Курс доллара: сколько будет стоить валюта в ближайшее время
560
13:00
В Украине изменят порядок предоставления социальной помощи
523
12:42
"Попытка раскола украинцев": нардеп прокомментировала ограничение консульских услуг для мужчин
748
12:24
Гороскоп на 26 апреля по картам таро: что ждет представителей знаков зодиака
651
Больше новостей

Продолжая просматривать Вести-UA.net Вы подтверждаете, что ознакомились с Политикой конфиденциальности и согласны с использованием файлов cookie