В. Андрусів: Куди поділась мрія Президента Зеленського

Бажання стати “головним” дуже характерне для суспільства з колосальним комплексом неповноцінності
27-01-2021, 13:53 / Автор: Ілько Северин
/ Источник: Хвиля /
Читати українською
В. Андрусів: Куди поділась мрія Президента Зеленського
1.7т

Валерій Пекар опублікував цікавий текст на тему: що стається з мріями президентів? Валерій вважає, що мрію президентів знищує 4 фактори: цінності оточення, інституції, суспільство і спільнота лідера. Я хотів спочатку просто відповісти на ці думки, але вирішив це зробити на конкретному прикладі.

Насамперед поясню по мрії. Ідея про те, що у кожного кандидата в президенти є якась велика мрія — не відповідає дійсності. Можливо це характерно для США, де в Президенти йдуть, щоб щось зробити. У нас же єдина мрія — це мрія стати Президентом. Це можна спостерігати навіть в активних українських школярів, які часто кажуть, що хочуть стати президентами, але на питання чого — починається розмите пояснення про краще життя для всіх. Бажання стати “головним” дуже характерне для суспільства з колосальним комплексом неповноцінності. Ми є прекрасним прикладом, коли “раби не хочуть стати вільними, а хочуть мати власних рабів”.

Зеленський не мав ніякої великої мрії, що він зробить, коли стане Президентом. Мене часто питали чому він взагалі на це пішов. Що ж відповідь дуже банальна і проста: бо міг. Виникла ситуація, в якій він міг піти і виграти. Так і сталось. Розумієте, іноді люди купляють мерседес не тому, що все життя мріяли про нього, а тому, що в них є така можливість і це хороша машина. Зеленський був впевнений, що він буде чесним Президентом, збере молодих політиків і все вийде. Але ніякої конкретної мрії в нього не було.

Тепер по факторам.

1. Цінності. Якісь цінності типу верховенства права, демократії і незалежності інститутів — можна отримати у Гарварді або Оксфорді. В Кривому Розі, як і всюди по Україні, ти можеш отримати тільки цінності: “народ знає краще”, турботи про старших і бідних, “в СРСР була хороша освіта”, все знищили олігархи, довіряти можна тільки своїм, і “завтра невідомо що буде”. Ці цінності чудово узгоджуються з бажанням стати Президентом, як з посадою, найбільш захищеною. Тому сюди чудово лягають державні дачі, пафосні крісла і коври в ОП, кортежі і все інше.

Заради справедливості — треба сказати, що Зеленський дав шанс втілити мрії тим людям, в яких вони були. Так, фактично носієм мрії про реформи і зміни було його оточення. Але правда в тому, що не “поганий Єрмак” чи олігархи відсунули “хороших соросят” (як думає Пекар), а в тому, що хороші “соросята” (правильніше писати “богданята”) — “просрали все”. Зеленський видав не бувалий в історії карт-бланш уряду Гончарука. Результат — ви знаєте. Тому ні, він був змушений поміняти все через провал, а не через те, що хтось нашіптував нові мрії.

Тут також треба сказати, що ні Гончарук, ні його уряд — ніколи не підтримували Зеленського. Зеленський оточив себе людьми, які мали свої плани і мрії, і просто бачили в ньому інструмент, про що ми і дізнались з сумнозвісних плівок. Як я вже писав, Зеленський призначив таку кількість порохоботів, що сам Порох би позаздрив. А тому логічна, що така команда вирішила максимально “іметь Президента”. Результат теж на табло.

2. Інституції. Жодний Президент нічого не може поробити з українськими постсовковими інститутами. Справа в тому, що їх трансформувати не може одна людина, яка стала Президентом. Для цього потрібна фактично альтернативна система. Саме тому, я наполягав на тому, що президентська кампанія мала стати основою формування потужної політичної партії. Але віра в “мудрий народ”, і “наберем хороших людей с улицы” – зробили свою справу. Тому єдине, що залишається Зеленському — це втілювати свої бажання через ту систему, що не сильно мінялась за 30 років Незалежності. Більше того, з відміною конкурсів на держслужбу — система відкотилась аж до епохи Кучми. І прям з людьми Кучми)

3. Суспільство. Валерій каже, що суспільство визначає поведінку лідера. І коли тягне його назад, то за підказки “оточення” — він піде назад. Насправді, мова йде про трагедію сучасної демократії: коли суспільні настрої визначають політику, а не політичні партії і лідери визначають настрої суспільства. Це і є пострадянська пастка, суть якої намагання догодити розчарованому і радянсько-ментальному суспільству. Так і виходить, що найкращі рішення завжди були в минулому.

Зеленський міг стати першим лідером, який почав би формувати нові суспільні настрої і ідеї. Я писав свого часу, що його особистість і шлях - самі по-собі є новою моделлю українця. Він створив бізнес без корупції, без підтримки, силою свого таланту. Пропагування цієї моделі формувало б нові суспільні настрої, мобілізувало б нові суспільні сили і енергію, і в підсумку могло б навіть осучаснити нашу зашкорублу ідентичність.

На жаль відкат до старого, який ми зараз бачимо, не є наслідком оточення чи “неправильного суспільства”. Це наслідок браку лідерства і комунікації. Колишній “бог піару” перетворився на “радянський рупор”.

4. Оточення. В нашому роздробленому суспільстві — оточення в першу чергу близькі і рідні. У нас мертві громадські рухи, політичні партії, немає масонських лож, політичних клубів. У нас немає такого поняття “круги еліти”. Це середовища, де крутяться люди з серйозним політичним і економічним впливом і обговорюють питання розвитку країни. Тому кожний наш лідер виростає серед родичів, однокласників, одногрупників і кумів. Це і є його справжня команда. Зеленський тут абсолютно 100% приклад.

Що робити? Валерій пише, що майбутній Президент має просувати нову мрію в суспільство і виростати в “нашому” (я так розумію реформаторському) середовищі. Насправді, треба спочатку формувати середовище, а тоді формувати альтернативну систему. Бо обрати ще одного класного розумного чи красивого президента — немає змісту. Треба обирати людину з потужною командою і структурою. Тільки так у нього буде і мрія, і як її втілювати.


Почему вы можете доверять vesti-ua.net →

Читайте vesti-ua.net в Google News

Чи потрібно збільшувати покарання (розмір штрафів) за порушення ПДР?
Последние новости
23:11
Росстанутся еще до конца марта: три Зодиака изменит жизнь
473
22:57
Разблокирование границы с Польшей: Туск и Шмыгаль сделали важные заявления
254
22:41
Россияне пытаются устроить котел: что говорят в ВСУ о "перспективах" еще одного города
351
22:19
Для начинающих: презентован трехколесный Volkswagen
272
22:03
В Украину придут дожди с грозами: прогноз на 29 марта
332
21:58
Россию ждут еще большие потрясения: экстрасенс дал прогноз
558
21:33
У Лазарева депрессия после теракта, он останавливает концертную деятельность
398
21:14
Зеленский представил нового главу внешней разведки (фото)
372
20:56
В Киевской ОВА обнаружен российский "крот": ВСУ были в опасности
517
20:41
Когда перед Пасхой мыть окна, чтобы в дом пришли счастье и богатство
735
20:18
Мобилизуют ли студентов-выпускников перед магистратурой: ответ президента
411
20:01
Оккупанты пытаются прорваться к еще одному поселку возле Авдеевки: 3 ОШБр о ситуации на фронте
339
19:54
Гороскоп на 29 марта: кого из знаков зодиака ждут захватывающие события
1.2т
19:36
Китай разработал управляемую зенитную ракету с дальностью полета более 2 тыс. километров
441
19:18
Поляки разблокировали движение грузовиков на одном из пунктов пропуска
404
19:00
Финансовый гороскоп на апрель: кто из знаков зодиака сможет увеличить свой доход
695
18:42
В СНБО опровергли информацию о наступлении 350 тысяч солдат РФ на Харьков
475
18:24
В Укрэнерго сообщили о возможном применение графиков отключения электроэнергии
523
18:07
НБУ может отказаться от доллара как основной валюты курсовой привязки
492
17:49
Древесину продали в столице: преступная группа срубила 100-летние дубы в Чернобыльском заповеднике
448
17:31
Астролог дала новый прогноз по окончанию войны в Украине
1.8т
17:13
Гороскоп любви на апрель: многие пары испытают кризис отношений
907
16:55
Германия не намерена отправлять в Украину ни Taurus, ни военных, - Шольц
534
16:37
9 из 10 солдат на передовой имеют проблемы с игроманией, - Гончаренко
1.3т
16:19
Социологи выяснили, почему украинские беженцы возвращаются из-за границы
1.2т
16:01
Зеркальная дата 30.03.2024: что нельзя делать в такой день
1.1т
15:43
Повышение пенсий с 1 апреля: что следует знать
735
15:25
Достижение мира в Украине: ряд стран постоянно обсуждают, как сесть за стол переговоров, - Шольц
510
15:07
Проводил разведку вблизи госпиталя: в Днепре СБУ задержало агента ФСБ
534
14:49
В сети вспыхнул скандал с участием начальника одного из ТЦК Ровенской области: начата проверка
1.4т
14:31
Канада не намерена продлевать миграционную программу CUAET
511
14:13
Астрологи назвали три знака зодиака, которые никогда не стареют
888
13:56
Окончание войны в 2024 году: военный эксперт объяснил, что для этого понадобится
531
13:38
Зарплаты, налоги, выплаты: что изменится с 1 апреля
750
13:20
В Раде не всегда придерживаются демократических стандартов и предлагают безумные законопроекты, - евродепутат
612
13:02
Обменники обновили курсы валют: доллар снова вырос
654
12:44
Ретроградный Меркурий в апреле: на какие дни лучше планировать поездки
492
12:26
Российские оккупанты продвинулись возле Бахмута и подошли к Часовому Яру - ISW
1.4т
Больше новостей

Продолжая просматривать Вести-UA.net Вы подтверждаете, что ознакомились с Политикой конфиденциальности и согласны с использованием файлов cookie