Долі, що поєднали Україну і Швейцарію

8-11-2017, 16:15 / Автор: Артем Шах
/
Про Великий Голод 1932-1933 років в Україні
2.3т

25 листопада цього року ми згадуватимемо жертв Голодомору в Україні. Про Великий Голод 1932-1933 років в Україні, що є однією з найчорніших сторінок в історії країни, в усьому світі стало відомо завдяки іноземцям. Напередодні Тижня пам’яті, коли українська діаспора в Швейцарії проведе низку заходів, присвячених цим роковинам, ми хочемо розповісти про людей, що жили далеко від України. Але захоплювалися нею, допомагали їй в подоланні конфліктів та в поширенні знань про Україну в світі.

Верена Єгер з Базелю понад двадцять років свого життя присвятили методу Ненасильницького Спілкування – психологічному процесу, спрямованому на вирішення конфліктів. І ділилася своїм досвідом з українцями. Пані Єгер, на жаль, пішла від нас у серпні 2016-го. Але залишила дуже добрий слід.

Верена мала неабстрактне і дуже особисте уявлення про Україну. Один з її студентів – Мартін Шубарт, який згодом став головою Верховного Суду Швейцарії - ще у 1970-х одружився на українці – Музі Речмедін. А Марія Єгер, дружина одного з її трьох синів, - родом з Києва. А коли почалася Революція Гідності та агресія Росії Верена вирішила, що має допомогти українцям. «Я розповідала їй про це, вона читала про це. Вона була в захваті. Їй на жаль не вдалося поїхати під час Майдану в Україну. Вона дуже болісно відреагувала на початок російської агресії проти України і тоді вона сказала, що дуже хоче знайти якусь можливість поїхати в Україну і працювати з людьми там», - розповідає Марія. І в цей час Верена Єгер почала висловлювати своє захоплення українськими людьми. «Я відчула себе такою безпомічною, але мені наскільки подобалося як відбувалася революція людської гідності, що думала: будь ласка, будь ласка, хай продовжується», - розповідала Верена журналістам. І щойно вона побачила пропозицію про пошук тренерів для роботи в Україні, то відразу погодилася.

Те, що Верена побачила в Україні, її вразило. Вона побачила те, чого не бачила в інших країнах, де працювала. А це були такі зони конфліктів як Афганістан, Ліван і країни Балканського півострова. «Перша подорож Верени та її колеги Марка Жозе відбулась у січні 2015 року, до Києва та Харкова. Вона була абсолютно захоплена людьми і духом Майдану та потужним волонтерським рухом, виплеканим Майданом», - згадує Марія Єгер. Найбільше враження на Верену справило те, що в Україні люди, з якими вона працювала, не відчували себе жертвами. У Верени Єгер був достатній досвід і вона в багатьох конфліктних регіонах бачила, як люди вважали себе жертвами. А в Україні вони були налаштовані стояти за себе, боротися.

У співпраці з швейцарською організацією Friedensbrugg – Міст Миру – та українською організацією «Простір Гідності» Верена ще кілька разів відвідувала Україну, була в Слов’янську, Харкові, Києві та Львові (останній раз у березні минулого року) і працювала з волонтерами, психологами та тренерами. На жаль, в серпні того ж року Верена померла досить швидко і несподівано. Але її робота в Україні з Ненасильницького Спілкування буде продовжуватися.

«Продовжуйте йти із цією енергією Майдану, бо ви є прикладом для всього світу», - таким було послання Верени українцям.

Згадуючи про Верену Єгер не можна не згадати про Музу Шубарт. Киянку, яка потрапила до Швейцарії у 1970-х роках, щоб поєднати своє життя шлюбом з Мартіном Шубертом. Муза тоді працювала перекладачем німецької мови для іноземних делегацій в столиці тоді ще радянської України. І перекладала для групи швейцарських туристів. Тоді Мартін і закохався в свого перекладача. Вони були незвичайною парою для того часу. Муза мусила чекати на дозвіл від влади поїхати до коханого і одружитися з ним. Але її випустили і вона одружилася з Мартіном. І тоді познайомилася з Вереною Єгер.

В Європі Муза навчала російській та українській мовам в Лозаннському та Боннському університетах. Вона також була офіційним перекладачем української у швейцарському парламенті. А ще вела активну діяльність в українській громаді Швейцарії. «У неї такий був чудовий, гостинний дім в Лозанні, відкритий для всіх», - згадує Марія Єгер. Навіть офіційні українські делегації, які заїжджали у Швейцарську Романдію, були в неї в гостях. Зокрема, Петро Порошенко, який у 2009-му обіймав посаду міністра закордонних справ і приїхав до Швейцарії відкривати пам’ятник Миколі Гоголю, був гостинно прийнятий в її домі. «Вона всіх приймала. Вона була тут частиною української душі, чистою, справжньою», - каже Марія Єгер. Разом з Музою активність проявляв її чоловік Мартін. Колишній суддя Верховного суду Швейцарії писав статті в місцевій пресі про Україну, про російську агресію. Там само він боровся з «альтернативними фактами», що поширювалися російськими пропагандистськими виданнями в Європі.

Дочка Музи та Мартіна – Марина – є засновником і головним режисером Документального театру з Берліну. У якому через театральні постановки розповідає Європі і світові про болісний український спадок. Назви вистав самі говорять про себе: «Остарбайтер», «Танцівниця За Колючим Дротом», «І Назва Зірки Чорнобиль». І світ розуміє. «Ця тема доходить до всіх, і всі країни плачуть: у Канаді плакали, у Франції плакали, у Празі - всюди люди розуміють цю тему душею. Отже, люди в усьому світі розмовляють однією душевною й духовною мовою», - розповідала Марина Шубарт в одному з інтерв’ю.

На жаль, Муза, як і Верена, передчасно пішла з життя минулого року. Вже посмертно ці дві жінки отримали почесні відзнаки від Верховної Ради України. Їх вручили родинам Верени та Музи навесні цього року.

Ми пам’ятатимемо дух та внесок цих двох чудових жінок, котрі любили Україну усім своїм серцем, життям та прагненнями; через своїх дітей та колег, а також тих, кого торкнулися їх щедрість та завзяття. Двох дочок України, яких ніжно пам’ятатимуть.

Олександр Кириленко

Напомним, Брэд Питт победил Анджелину Джоли в суде.

Ранее Вести-ua.net писали, Від ГКЧП до АТО: етапи російської агресії.

Также Вести-ua.net сообщали, Хотят ли русские войны: готовы ли россияне вернуть Украине территории и закончить войну, опрос.

Почему вы можете доверять vesti-ua.net →

Читайте vesti-ua.net в Google News

Последние новости

11:29
В ISW объяснили, чего добивается Россия наступлением в Харьковской области
127
11:11
Сверхстаж: сколько доплачивают к пенсии за переработку
165
10:56
Усилия дадут результат сегодня: гороскоп для трех Зодиаков
367
10:41
Работа, финансы и образование: названы льготы для мобилизованных и военных-контрактников
218
10:18
Станет теплее, но погоду испортят дожди и грозы
263
10:01
Хотят ли русские войны: готовы ли россияне вернуть Украине территории и закончить войну, опрос
09:58
Бой Усик – Фьюри: боксеры подрались еще до выхода в ринг
411
09:33
В день наступления оккупантов на Харьковщину терминалы Starlink отключились, - WP
332
09:09
Как выгнать из дома моль: натуральные и химические методы
299
08:57
Подоляк рассказал, кто у Путина планирует стратегию войны
359
08:34
Почему без света приходится сидеть более 4 часов: объяснение
361
08:13
Китайцы выставили за дверь Шойгу на переговорах Си Цзиньпина и Путина
846
22:57
МИД возобновляет консульские услуги для мужчин, но есть нюанс
592
22:43
Лукашенко обиделся на мультфильмы
787
22:19
Отключение света: как абонентам "Киевстара", Vodafone и lifecell подключиться к национальному роумингу
634
22:03
«Поле чудес в Стране дураков»: Якубовичу подарили «украинский» дрон
636
21:58
Пограничник застрелил мужчину, который пытался сбежать в Румынию
725
21:33
Минобороны вводит приложение Резерв+ для обновления данных онлайн
733
21:14
Фицо помнит момент покушения: в каком состоянии политик сейчас
554
20:56
"Во всем виновата Украина", - Путин рассказал о наступлении на Харьков
813
20:41
Зеленский разрешил мобилизацию заключенных
523
20:18
«Летающий кирпич» наводит панику на войска РФ, - Business Insider
748
20:01
Брэд Питт победил Анджелину Джоли в суде
611
19:53
Гороскоп на 18 мая: что предсказывают звезды
1.3т
19:35
Венгрия наложила вето на поддержку формулы мира Зеленского в Совете Европы
502
19:17
Погода на выходные: синоптик предупредил о резких изменениях
510
18:59
Названы четыре знака зодиака, которые в мае смогут восстановить разорванные отношения
868
18:41
Выплаты пенсии: в каких областях Украины больше всего пенсионеров
566
18:23
Усиление мобилизации: какие категории мужчин потеряют отсрочку
879
18:06
Западные союзники будут давить на Зеленского, чтобы принудить его к переговорам, - СМИ
594
17:48
Платформа TikTok предоставит возможность пользователям загружать 60-минутные видеоролики
401
17:30
Мобилизация заключенных: какие перспективы у нового закона
459
17:12
РФ расширила зону активных боевых действий на 70 км, - Сырский
442
16:54
Эти три знака зодиака считают, что они всегда правы
628
16:36
Выезд за границу с 18 мая: что изменится
548
16:18
Заработает ли е-кабинет с 18 мая: что говорят в Минобороны
458
16:00
Техосмотр авто в Украине: как изменилась процедура в 2024 году
462
15:42
Орбан рассказал о состоянии раненого Фицо
504
Больше новостей