Нежить – не хвороба. Лікуємось по-французьки

21-09-2017, 19:11 / Автор: Артем Шах
/
4.6т

Я живу у Франції майже 3 роки. Моя дочка народилася в Москві, і, коли їй було трохи більше півтора року, ми з чоловіком вирішили переїхати.

Дочка завжди вважалася в Росії часто хворіючою дитиною. ГРВІ нас відвідували як мінімум раз на місяць. При цьому я, як зразкова матуся, підходила дуже відповідально до лікування свого чада – виклик лікаря, прийняття різних ліків, сидіння вдома до повного одужання. Але тут, у Франції, на той момент мене б ніхто не зрозумів…

Якщо придивитися до дітей, які тут живуть, то практично кожен чхає, покашлює (або сильно кашляє), витирає (або не витирає зовсім) шмарклі. При цьому всі бадьорі, веселі, грають на майданчику, ходять в гості, в басейн, на гімнастику, в школу і дитячий сад. Контактують з іншими дітьми, як якщо б були абсолютно здорові. Ну і взагалі, на такого роду нездужання мало хто звертає увагу. А в народі їх називають «маленький нежить», «маленький отит», «температурка» і т.д.

Якщо ж дитина з якихось причин досить млява (варіант норми – привести дитину з температурою до дитячого закладу), то говорять про неї, що вона «втомилася»… Пригадую, як перший раз привела доньку до лікаря. Не до педіатра, до терапевта. Він лікує і дорослих, і дітей.

«Скарги, мадам?» – запитує він, оглядаючи мою дитину. – «Висока температура, кашель, закладений ніс».

Призначення – промивання носа морською водою, жарознижувальний сироп в разі температури. І все. Незвично… Я йому: «Але лікарю! Їй так погано, у неї закладений ніс, температура вище 39!».«Розслабтеся, мадам, через 5 днів вона видужає». Я не вгамовувалася: «Скажіть, а вона у мене нормальна? Ну, в сенсі – здорова в цілому? А то так часто хворіє!».

«Абсолютно нормальна. Всі діти хворіють, мадам. На те вони і діти. Вони люблять ділитися між собою мікробами. Всього доброго! Наступний!».

Іду від нього і думаю, що, напевно, тут якась інша – особлива – морська вода, яка швидко і ефективно лікує ніс. У підсумку виявився звичайний соляний розчин, який і закладеність-то толком не прибирає… Але дитина і справді незабаром одужала. Перший час я перебувала в шоці. Приходиш до лікаря з «хворою» дитиною – лікар ніякого особливо лікування не призначить. Невелике зняття симптоматики, і тільки. Дзвониш в швидку, коли у дитини під 40 – кажуть, роздягніть її, обітріть теплою водою. Швидка не приїжджає на такі виклики. Вважається, що температуру, якщо вона тримається не більше трьох днів, батьки в змозі збити вдома самостійно. Ну, в крайньому випадку, можна викликати лікаря додому. Приїжджаєш в госпіталь зі зневодненою дитиною після трьох днів сильної блювоти, проносу, температури 40 – призначають пити водно-сольовий розчин і відправляють додому. Але зате заспокоюють. У лікарню ніхто вас в такому випадку не покладе, не просіться! «Це вірус, мадам, наберіться терпіння. Через 3-5 днів все пройде само собою». А в підсумку, дійсно, через кілька днів дитина одужує. І поступово до мене почало доходити…

  1. У Франції досить спокійно ставляться до вірусів і різного роду інфекцій. «Маленький ринофарингіт» (як кажуть лікарі) – це звичайне явище, і, якщо дитина бадьора і весела, то вона може ходити в школу, відвідувати секції, в тому числі басейн. Якщо ж «млява» – потрібно просто поспостерігати. Лікування як такого від ГРВІ немає, противірусних препаратів (наприклад, на основі інтерферону) у Франції не існує, судинозвужувальні краплі в продажу зовсім заборонені (до сих пір замовляю їх з Росії, не можу без них переборювати нежить). Якщо ж дитині все гірше і гірше – призначають антибіотики. Теж, власне, за словами лікарів, нічого страшного. Вони адаптовані і ефективні.
  2. «Мадам, ми приходимо на виклики в більшій мірі, щоб Вас заспокоїти, що з Вашою дитиною все в порядку», – сказав мені один раз лікар. Роль лікаря в першу чергу – вселити впевненість батькам і навчити, як діяти самостійно.
  3. Аптеки у Франції – в основному для того, щоб видавати ліки за рецептами. Якщо ж вирішив лікуватися сам, то до твого розпорядженням морська вода для носа, жарознижуючі, гомеопатія. Мене завжди хвилювали крапельки в ніс, якими ми звикли користуватися в разі нежитю. Ні я, ні мої діти не можуть без них спати в разі сильної закладеності носа. У Франції вони заборонені. Є аналоги, але вони погано допомагають, і видаються тільки за рецептом лікаря.
  4. Абсолютна довіра лікарям. Якщо французька мама або тато прийшли до лікаря, вони з ним ніколи не сперечаються і повністю виконують його розпорядження. Зайве лікування, «від себе», не практикують.
  5. У разі нежитю основне лікування – промивання носа морською водою. Хоча, за моїми спостереженнями (тут не потрібно бути професіоналом), ніс часто у дітей закладено, і одне тільки промивання не завжди допомагає. До сих пір не можу зрозуміти, як їхні діти сплять із закладеним носом… (у Франції діти сплять всю ніч у власній кімнаті практично з народження).
  6. Діти одягнені «слабо», за нашими мірками. Побачити дітей без шапки, в туфельках, тонких штанях без колгот взимку при температурі трохи вище нуля можна дуже часто. Ні, не подумайте! Вони не загартовані! Ні в якому разі! Соплі під носом при цьому ніхто не відміняв! Просто мами над дітьми не трясуться, не поправляють постійно шарфики, не накидають капюшончик в разі вітру. Поживши тут, я сама стала одягати дітей більш «прохолодно», але і то іноді їхні матусі мене жартома називають «мамою-квочкою». Складно мені позбутися від нашого: «А раптом отит?»

Про це можна говорити нескінченно…

Змінила я за цей час своє ставлення до дитячих хвороб? Так, безумовно. Стала спокійнішою і більш прагматичною. Зрозуміла, що не варто заліковувати дитину, без кінця годуючи її ліками. Не варто за першим чихом викликати лікаря. Не варто тримати дитину вдома до повного зникнення простудних симптомів, якщо вона бадьора і сповнена сил. Дитині треба спілкуватися, розвиватися в суспільстві. І виробляти імунітет до вірусів, які просто кишать в дитячих колективах. У Франції практично неможливо знайти абсолютно здорову, або не застуджену дитину. З цим, звичайно, змиритися складно. Але тоді твоїй дитині доведеться сидіти вдома і нікуди не ходити.

Але я все одно не вожу дитину в садок, якщо вона нездужає. Все одно привожу деякі ліки, яких тут немає, здому які рекомендують наші лікарі. Все одно одягаю дітей адекватно, по погоді. Загалом, намагаюся знайти «золоту середину».

Джерело: Blyskavka.top

Напомним, "Есть планы и на Львов, и на Киев", - эксперт оценил, может ли РФ пойти на крупные города.

Ранее Вести-ua.net писали, Скільки коштують інфаркт та інсульт? Уряд дає 200 млн на медичний експеримент.

Также Вести-ua.net сообщали, Сколько яиц нужно красить на Пасху: ответ знают не все.

Важно! Материал подготовлен на основании последних, научно проверенных и актуальных исследований в сфере медицины. Материал, подготовленный vesti-ua.net, носит исключительно информационный характер и не является призывом к действию или основой для установления медицинского диагноза. Все решения, касающиеся здоровья, должны быть обязательно согласованы с Вашим лечащим врачом, призываем обязательно обращаться к специалистам.

Почему вы можете доверять vesti-ua.net →

Читайте vesti-ua.net в Google News

Последние новости

17:58
Как будут определять пригодность военнообязанных: в Минобороны дали детальное разъяснение
485
17:36
Как обжаловать штраф за нарушение правил дорожного движения: процедура пошагово
319
17:14
"РФ во время летнего наступления попытается захватить всю Запорожскую область", — генерал Павлюк
531
16:57
Россия объявила в розыск Зеленского
409
16:43
"Островок выживания": где в Киеве успешно прячутся от мобилизации
874
16:19
Под Урожайным танк ВСУ разбил колонну бронетехники РФ
840
16:03
"Подрываются наши бойцы и техника", - оккупанты жалуются на украинские ДРГ с территории Сумщины
513
15:56
Тарифы на газ с 1 мая: опубликована стоимость кубометра
640
15:31
На очереди Сталин: ВСУ "задвухсотили" тезок Дзержинского и Ленина
496
15:09
Знак "У" вне закона: в Украине вступили в силу изменения в ПДД
473
14:56
"Гореть им в аду", - россиянка "отомстила" танкам Abrams
4.1т
14:41
Кому везение, кому расход: финансовый Таро-прогноз для всех знаков на лето 2024
1.3т
14:18
Россиянин-рецидивист на войне в Украине убил еще пятерых сослуживцев, — росСМИ
577
14:01
Возможен массированный удар: Жданов предупредил, какие города под угрозой
3.6т
13:57
"Есть планы и на Львов, и на Киев", - эксперт оценил, может ли РФ пойти на крупные города
568
13:33
Что нельзя делать на Пасху: запреты, которые лучше не нарушать 5 мая
13:13
В Севастополе оккупант ударил девушку ногой в лицо за отказ танцевать лезгинку
641
12:56
ATACMS атакуют: в Крыму прогремели взрывы
1.6т
12:43
"Жирный, длинный, неуклюжий", - Фьюри сделал откровенное признание перед боем с Усиком
1.2т
12:19
Украинцам кардинально изменят зарплаты: прогноз НБУ
939
12:03
Оккупанты взяли под контроль еще одно село около Авдеевки, - Bild
396
11:58
На Закарпатье произошла драка между сотрудниками ТЦК и ромами
575
11:29
Больных диабетом и ВИЧ могут признать годными к службе, - Минобороны
562
11:11
В Крыму в море унесло лодку с российскими военнослужащими-срочниками
655
10:56
Сколько можно было бы заработать, если пять лет назад купить на $1 тыс. золото: сумма удивит
10:41
Что будет с долларом в ближайшие несколько дней: эксперт раскрыл курсовые ожидания
599
10:18
"Мы почувствуем последствия", - Орбан обещает венграм не воевать вынужденно в третий раз
577
10:01
ВСУ успешно охотятся на российские "Буки": сколько противник потерял за месяц. ВИДЕО
546
09:57
Подсчитано, сколько территории Украина потеряла за последние полгода
09:31
Когда можно освятить паски: расписание церковных служб в Киеве, Львове и Одессе
604
09:09
Часть Украины охватит похолодание: температура не поднимется выше +12°
465
08:58
Сколько яиц нужно красить на Пасху: ответ знают не все
3.5т
08:36
Не поддавайтесь, не игнорируйте и сразу сообщайте: полиция дала советы украинцам на Пасху
570
08:14
Мечты сбываются: только три Зодиака получат желаемое в мае
1.9т
23:11
Самые счастливые дни мая 2024 года: какие сюрпризы ждут всех Зодиаков
1.2т
22:57
Обещанное оружие Украина получит только летом или даже позже, - NYT
546
22:43
Татарстан сидит без интернета и мобильной связи: ГУР устроило кибератаку в Алабуге
580
22:19
Генштаб ВСУ издал распоряжение для всех мужчин от 18 до 60 лет
4.2т
Больше новостей