Православна складова козацкої педагогіки

8-06-2017, 10:03 / Автор: Ілько Северин
/
Читати українською
Православна складова козацкої педагогіки
Кого відбирали в козацьке середовище
2.5т

Християнські цінності як загальнолюдські здобутки європейської цивілізації стають сьогодні цілющим джерелом духовного оновлення українського суспільства. Позивний вплив православ’я на національно-духовне виховання молоді визначається багатьма неупередженими дослідженнями. Особливими успіхами цей процес відзначається в героїчну добу визвольних змагань українського народу в XVII ст., коли «чернець подав руку вояці, а вояк – ченцеві»(Д. Яворницький). 

В умовах жорсткої колоніальної політики Речі Посполитої на українських землях «руська віра» стала прапором, навколо якого об’єдналися всі верстви населення. Відданість православ’ю, власній, традиційній системи цінностей були головними критеріями відбору в козацьке середовище, своєрідною візитівкою, самоідентифікацією козака як українця. Цей стан колишніх степових добитчиків збагатився від Православної церкви свідомістю свого походження від давньокиївських витязів, ідеалами християнського благочестя і, насамкінець, почуттям всенародної солідарності. Недарма в роки гетьманування П. Конашевича-Сагайдачного козацтво Війська Запорізького у повному складі приписалося до Київського православного братства, а православні ієрархи висвячувалися під охороною козацьких шабель. 

Після переможної Хмельниччини козацтву підпорядкувалися усі соціальні верстви та інституції, а його духовні цінності надовго заповнили громадську думку. Більшості українців імпонували козацька волелюбність і незалежність поглядів, лицарство та ідея рівноправності усіх членів суспільства. Козацький ідеал, головними рисами якого, за словами Г. Ващенка, були висока релігійність, культ побратимства, жертовний патріотизм, – став духовною основою для створення нової соціальної будови у центрі Європи. Козацький ідеал центрував і народну освіту: в українських школах другої половини XVII ст. виховувалися не «покірні грічкосії – виконавці званого послушанства», а високодуховні оборонці рідної землі та Православної віри

Тому керманичі Лівобережної України з особливою увагою ставилися до задоволення духовних потреб суспільства через освіту, мережа якої в той період складалася зі шкіл: церковно-парафіальних, монастирських, братських і козацьких. Також існували школи вірменської, грецької та єврейської громад. Духовним й освітнім центром Козацької держави була Києво-Могилянська колегія, заснована у 1632 р. на зразок європейських університетів. Багато світочів православ’я, військових та політичних діячів України отримали освіту саме в цій «альма-матер». Чужинці, зокрема мандрувавший у середині XVII ст. українськими землями антіохійський митрополит Макарій III, високо оцінювали благочестя і освіченість народу. 

Педагогічна теорія визначає основною запорукою ефективності освіти і виховання їх відповідність ціннісним орієнтирам суспільного поступу. В XVII ст. Українська Православна церква об’єднала націю навколо ідеалів християнства та моральних принципів добра і справедливості. В поєднанні з традиціями народної педагогіки релігійний чинник став основою підготовки молоді у козацьких школах. За висловом одного запорожця, “молодь у школі та поза школою вчили: Богу добре молитися, на коні ріп’яхом сидіти, шаблею рубати й відбиватися, з рушниці гострозорко стріляти й списом добре колоти”. Викладали в козацьких школах ченці, а також випробувані у звитягах ветерани, що забезпечувало поєднання теоретичних, практичних та духовних засад у навчанні та вихованні. У навчальний процес впроваджувалися прогресивні елементи класно-урочної системи. 

На відміну від шкіл монастирських, головним завданням яких було аскетичне виховання, в козацьких школах дітей привчали до національного способу життя і поведінки, основам військової справи. Це фізично розвивало молодь, підносило її дух, вселяло оптимізм та віру в свої сили й можливості. Зокрема, вивчення математичних наук допомагало козакам у будівництві флоту й укріплень, географія та астрономія сприяли військово-тактичній підготовці молоді. Особливою популярністю в дітей заможного козацтва користувалася латинська мова, яка на той час вважалася міжнародною. Її вивчали в школах при Генеральній та полкових канцеляріях, де готували козацьку молодь для старшинських посад. Участь в богослужіннях та православних святах укріплювала духовну домінанту виховного процесу. 

В період розбудови Козацької держави не припинялося збагачення вітчизняної педагогічної думки. Її генерували учні та послідовники Петра Могили, православні діячі, що викладали в Київській колегії, – Лазар Баранович, Інокентій Гізель, Іоанікій Галятовський, Дмитро Туптало та ін. Так, І. Галятовський взірцем виховання називав людину, тверду в православній вірі, оборонця Вітчизни, захисника всіх покривджених. Ці ідеї, суголосні здобуткам європейського Ренесансу, знайшли свого завершеного вигляду у філософсько-педагогічних творах Г. Сковороди. Ідейна спрямованість першого в Україні систематизованого підручника з історії “Синопсис” (автор – І.Гізель) пробуджувала в суспільстві високі патріотичні почуття. У своїх педагогічних настановах духовні пастирі нації виступали за демократизацію освіти, її відповідність християнським цінностям.

Однак, наприкінці XVII ст. роль православ’я в освітньому просторі нашої країни звужується внаслідок підпорядкування Української Православної церкви Московському патріархатові. Певний час після переходу під зверхність Москви українське православ’я, на думку О. Субтельного, процвітало: парафіальні та монастирські школи були найкращі в Російській державі, надзвичайно високим був інтелектуальний потенціал духовенства, а сама Церква зміцнювала свою матеріальну базу. Але в роки правління Петра I вона стає знаряддям економічного і національного поневолення українців. Безповоротно відійшли у минуле часи, коли церковна традиція інтегрувала елементи народної культури, а самі священнослужителі виявляли толерантність у ставленні до надбань народної педагогіки. На фоні руйнування Козацької держави інтенсивно зросійщувалися заклади освіти. Це і визначило послаблення православної складової в національному відродженні України у наступний період.

Джерело: Фарина С.Я., okrain.net.ua


Почему вы можете доверять vesti-ua.net →

Читайте vesti-ua.net в Google News

Чи потрібно збільшувати покарання (розмір штрафів) за порушення ПДР?
Последние новости
16:17
Прогноз погоды на выходные 30-31 марта: термометры покажут рекордные цифры
183
15:59
Россия массированным ударом повредила ТЭС и ГЭС в шести областях, - Шмыгаль
180
15:41
На территории Румынии были найдены фрагменты беспилотника
211
15:23
Европа вернулась в довоенную эпоху, такого не было с 1945 года, - Туск
309
15:06
В МВД назвали количество пострадавших от ночной атаки
328
14:48
Лишь три знака зодиака покорят новые вершины в конце марта
584
14:30
В Бундестаге уверяют, что ввод западных войск в Украину не сделает все страны НАТО сторонами конфликта
586
14:12
Стоимость доллара и евро: свежие курсы в обменных пунктах
486
13:54
Звонят и молчат: что делать в таких случаях
553
13:36
Повышение минимальной зарплаты с апреля: что будет с пенсиями, тарифами и субсидиями
421
13:18
Мобилизация 500 тысяч человек: пересматривается численность определенных воинских частей, - Сырский
407
13:00
Украинские беженцы в Польше: что изменится с 1 июля
549
12:42
Астрологи узнали, какому знаку зодиака повезет 29-30 марта
929
12:24
В Минэкономики объяснили, почему Украина переходит на летнее время
420
12:07
Россия ночью атаковала три украинских ТЭС: серьезно повреждено оборудование
513
11:49
Тарифы на коммуналку с 1 апреля: сколько будут стоить блага цивилизации
473
11:31
Авиационный эксперт объяснил, почему россияне изменили тактику ракетных обстрелов
534
11:13
Гороскоп на 29 марта по картам таро: кого ждет благоприятный день
648
10:55
Раскрытие банковской тайны: чем это грозит каждому украинцу
595
10:37
Не разрешили занять свое место: боец Нацгвардии вынужден был ехать в тамбуре поезда «Интерсити»
728
10:19
Прогноз курса валют на апрель: что будет с долларом
787
10:01
Дожди и шквальный ветер: в Украине ухудшится погода
423
09:43
Ситуация на фронте: в течение суток произошло 59 боевых столкновений, - Генштаб
343
09:25
Гороскоп на 29 марта: прогноз для всех знаков зодиака
783
09:07
"Шахеды", крылатые ракеты, "Кинжалы" и баллистика: подробности ночной атаки по энергетике
648
08:57
Украина переходит на летнее время: врач предупредил о последствиях для здоровья
448
08:34
Население Украины может сократиться до 25 млн: в правительстве предложили решение
665
08:13
Гороскоп на 29-30 марта: названы дни, когда Зодиакам нужно повышать самооценку
1.1т
07:58
В сеть выложили скандальные кадры с целующимся "начальником ТЦК": ВСУ отреагировали
753
07:36
"Днепр, Харьков, Запорожье, Одесса в ближайшее время будут под прицелом путинской армии", - Коваленко
2.4т
07:14
ВСУ перехватили инициативу на Бахмутском направлении
571
23:11
Расстанутся еще до конца марта: три Зодиака изменит жизнь
1.4т
22:57
Разблокирование границы с Польшей: Туск и Шмыгаль сделали важные заявления
692
22:41
Россияне пытаются устроить котел: что говорят в ВСУ о "перспективах" еще одного города
2.4т
22:19
Для начинающих: презентован трехколесный Volkswagen
636
22:03
В Украину придут дожди с грозами: прогноз на 29 марта
645
21:58
Россию ждут еще большие потрясения: экстрасенс дал прогноз
1.8т
21:33
У Лазарева депрессия после теракта, он останавливает концертную деятельность
844
Больше новостей

Продолжая просматривать Вести-UA.net Вы подтверждаете, что ознакомились с Политикой конфиденциальности и согласны с использованием файлов cookie